ODTÜ; Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından düzenlenen, “Patentle Türkiye – 2. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması”nın 16 Ekim 2020 tarihinde yapılan ödül töreninde, birincilik ödülü dahil olmak üzere iki ödüle layık görüldü.
Üniversite öğrencilerinin, teknolojik gelişimin en önemli araçlarından biri olan patent konusunda farkındalıklarını artırmak, öğrencilerin patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen yarışmada; öğrencimiz Deniz Yanık, “Nörolojik duyma (işitsel işleme bozukluğu apd) bozuklukları olan 5-7 yaş arası çocuklar için işitsel terapilerini oyunlaştırarak sunan terapi cihaz seti” buluşuyla birincilik ödülü ve 30 bin TL nakit ödül almaya layık görüldü. Öğrencimiz Deniz Öztürk ise “Son germeli ve görünmeyen, indüksiyonla sağlanan bağlantı sistemi” buluşu ile beş bin TL nakit ödül almaya hak kazandı. Öğrencilerimiz ödüllerini, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök’ten aldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, törende yaptığı konuşmada; Patentle Türkiye Yarışması kapsamında, 98 üniversiteden 584 patent başvurusu alındığını ifade ederek, başvuruların temelde elektrik-elektronik, makine, otomotiv, biyomedikal, kimya ve inşaat alanlarında olduğunu ve tamamının Türkiye’nin “Patent Sicili”ne girdiğini belirtti. Desteklerle her zaman gençlerin yanında olmaya devam edeceklerini belirten Bakan Varank, buluşların TEKNOFEST bünyesinde gerçekleştirilen Uluslararası Buluş Fuarı’nda sergileneceğini ve gençlerin yabancı yatırımcılarla buluşmaları için fuarlara katılım desteği vereceklerini dile getirdi.
Törende söz alan TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan üniversitelere yönelik 10 yıldır etkin çalışma yürüttüklerini, bunlardan birinin de Türkiye Üniversitelerinde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi olduğunu dile getirerek, “Bugün ödül törenini gerçekleştirdiğimiz etkinlik de bununla ilgili. Bu etkinlik için nitelikli bir çalışma yapılarak finale kalan ve dereceye giren patentleri belirledik. Bunlar belirlenirken jürimiz 4 temel unsuru dikkate aldı. Bunlar, buluş, ticarileşme, ekonomik fayda ve toplumsal fayda potansiyeli olarak değerlendirildi. Ödül alan öğrencilerimizi bundan sonra da yalnız bırakmayacağız. Bu patentlerin ticarileşmesi için her türlü bilgi, katkı ve danışmanlığı yapmaya hazırız. Bu konuyla ilgili kendileriyle temasımız devam edecek” dedi.