ODTÜ Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Feyza Kazanç Özerinç, “Biyokütle tabanlı karbon nanoyapılarının gözenek ve yüzey tasarımı” başlıklı projesiyle “Bilim Kadınları İçin” programında ödül aldı. Bu yıl 21’incisi düzenlenen “Bilim Kadınları İçin” programı, L’Oréal Türkiye tarafından, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğiyle, kadınların bilime katkılarını desteklemek ve bilimde cinsiyet eşitliğine dikkat çekerek rol modeller yaratılmasına katkı sağlamak amacıyla yürütülüyor. Genç bilim kadınlarının tanınırlığının arttırılmasını hedefleyen program kapsamında, ödül kazanan araştırmacılara, bilimsel araştırmalarında kullanmak üzere 150 bin TL tutarında destek de sağlanıyor.
Yaptığı çalışmaların bağımsız bilim kurulları tarafından takdir edilmesi ve ödüle layık görülmesini gurur verici bulan Doç. Dr. Feyza Kazanç Özerinç, aldığı ödülün, araştırmalarını daha geniş bir ölçekte yayma, uluslararası işbirlikleri kurma ve yeni fırsatlar elde etme konusunda kendisine yardımcı olabileceğini söyledi. Bir akademisyen ve bilim insani olarak böyle ödüllerin motivasyon acısından çok önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Kazanç Özerinç, “Bilimde kadınların daha görünür olmasını hedefleyen bu ödülü alarak, genç kadınları bilime özendirme konusunda bir katkım olması ihtimali de beni ayrıca mutlu ediyor” dedi. Bu tür bursların, genç bilim kadınlarının çalışmalarına odaklanmalarını ve ilerlemelerini destekleyerek bilimsel potansiyellerinin gerçekleşmesine katkı sağlayacağının altını çizen Doç. Dr. Kazanç Özerinç, bu ödülün, bilim alanındaki kadınları desteklemeye yönelik bir adımın parçası olmasının, cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadelede de büyük bir önem taşıdığını sözlerine ekledi.
Doç. Dr. Feyza Kazanç Özerinç’in “Biyokütle tabanlı karbon nanoyapılarının gözenek ve yüzey tasarımı” başlıklı projesi, ileri teknoloji uygulamalarında kullanılacak yenilikçi ve verimli malzemelerin üretimini sağlayarak tarım, su arıtma ve enerji depolama alanlarında karşılaşılan sorunlara çözüm sunmayı amaçlıyor. Proje, fosil yakıt tüketimini azaltarak çevre dostu malzemelerin üretimini teşvik edebilecek ve ileri teknolojilerde kullanılan malzemelerin sürdürülebilirliğini arttırabilecek. Böylelikle, enerji depolama, kataliz, ilaç taşımacılığı gibi alanlarda daha verimli çözümler elde etmeye olanak tanıyacak projenin,yerel kaynakların daha sürdürülebilir malzemelerin üretiminde kullanılması ile çevreye de olumlu etkileri olabilecek. Diğer taraftan, çoğunlukla ithal edilen nano gözenekli karbon yapıların yerli üretiminin önünü açabilecek proje, ülke ekonomisine de katkı sağlayabilecek.