Ana Sayfa Araştırma ODTÜ uzayda yaşam ararken yeni rekora hazırlanıyor

ODTÜ uzayda yaşam ararken yeni rekora hazırlanıyor

ERC destekli DeepTrace projesinde, Türkiye ve Dünya denizlerinin ekstrem habitatlarında gerçekleştirilen deniz seferleri devam ediyor.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Yücel’in Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council-ERC) tarafından desteklenen “DeepTrace” başlıklı projesi çerçevesinde, Türkiye ve Dünya denizlerinin ekstrem habitatlarında gerçekleştirilen deniz seferleri devam ediyor. Prof. Dr. Yücel ve ekibi, 2024 yılındaki Karadeniz seferinin ardından 2025 yılında rotasını Pasifik Okyanusu’na çevirdi. Yeni sefer, ABD’den Delaware Üniversitesi ve Rennsealer Politeknik Enstitüsü ile ODTÜ ortaklığında, 4 Nisan-8 Mayıs tarihleri arasında, R/V Atlantis Araştırma gemisi ile Doğu Pasifik Okyanusu, Kosta Rika açıklarında gerçekleşecek. Seferde, Güneş Sistemi’nde yeni keşfedilen okyanus-dünyalardaki hayat arayışına katkı vermek üzere, derin deniz hidrotermal bacaları gibi yaşamın ilk basamaklarının yerinde gözlemlenebileceği derin deniz habitatlarının oşinografi, nanoteknoloji ve astrobiyoloji dallarını kapsayan disiplinlerarası bir yaklaşım ile araştırılması amaçlanıyor. Böylece, Satürn ve Jüpiter’in uydularında, Pasifik Okyanusu derinlikleri ile Marmara ve Karadeniz’e benzer yapıların olmasından yola çıkarak, uzayda bir gün hayat bulunursa, okyanus dibinden elde edilecek bilgilerle bulunacağı öngörülüyor. Seferin bir başka amacını ise, hidrotermal bacaların küresel karbon döngüsündeki bilinmeyen rollerinin açığa çıkarılmasına katkı sağlamak oluşturuyor.

Doğu Pasifik Okyanusu’na yapılacak sefer kapsamında, araştırma denizaltısı Alvin ile hidrotermal bacalara bir ay boyunca toplam 22 dalış yapılacak. Bu dalışlara ODTÜ’lü bilim insanları da katılacak. Seferde, Prof. Dr. Mustafa Yücel’in yanı sıra ODTÜ DeepTrace ekibinden doktora sonrası araştırmacı Dr. Suna Tüzün ile doktora öğrencileri Nimet Alımlı, Hilal Cura ve Naim Yağız Demir yer alacak. Ekip, araştırma gemisi ile buluşmak üzere 29 Mart’ta Kosta Rika’ya doğru yola çıkacak.

Daha önce beş derin deniz dalışı gerçekleştirmiş olan Prof. Dr. Yücel, 2007 yılında ilk dalışını yaptığında, en derine inen Türk vatandaşı olmuştu. Prof. Dr. Mustafa Yücel, 2017’de ise, bir başka ODTÜ öğrencisi Batuhan Çağrı Yapan ile dalışlara katılmış, ODTÜ logosunu derin deniz tabanına bırakmıştı. Doğu Pasifik Okyanusu’ndaki dalışlarda yer alacak ODTÜ’lü ekipten üç kadın araştırmacı tarafından, en derine inen Türk kadın rekoru da kırılacak. Bu başarı, bu yıl 50’nci kuruluş yıl dönümünü kutlayan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün, bilimsel bilgi üretiminin yanı sıra farklı alanlardaki rekorlarla da Türkiye’ye sağladığı katkıların bir başka örneğini oluşturacak.

Önceki İçerikODTÜ’lü araştırmacılardan Ege Deprem Fırtınası’na dair olası tsunami senaryoları raporu
Sonraki İçerikODTÜ, QS 2025 Alan Sıralaması’nda 14 dalda Türkiye’nin en iyi üniversitesi oldu