Ana Sayfa Etkinlik Firmalar geleceğin yeteneklerini ODTÜ’de aradı

Firmalar geleceğin yeteneklerini ODTÜ’de aradı

ODTÜ Kariyer Fuarı’25, 12-21 Mart tarihleri arasında yapıldı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi (KPM) tarafından düzenlenen 2025 Bahar Kariyer Fuarı, 12 Mart Çarşamba günü ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde (KKM) başladı. Fuar, 12-13, 17-18 ve 20-21 Mart 2025 tarihlerinde düzenlendi. Düzenlenen fuar ile farklı sektörlerden 100’e yakın firma ve kurumun katılımıyla, öğrenciler ve sektör temsilcilerinin bir araya getirilmesi amaçlandı.

Fuar kapsamında öğrenciler kariyer hedeflerine uygun staj ve iş fırsatları hakkında bilgi edinme imkânı buldu. Ayrıca, Baykar, GCA, Gürok, Jotform, Lav, ODTÜ Teknokent, Roketsan, Sasa, Tualcom, TÜBİTAK ve Türkiye Petrolleri fuarın özel katılımcıları arasında yer alarak öğrencilerle doğrudan etkileşim kurdu.

Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu sene ODTÜ Kariyer Fuarı alanında Açık Sahne kuruldu. Katılımcı firmaların kısa sunumlarla kendilerini tanıttıkları ve kariyer planlama konusunda değerli bilgiler paylaştıkları bu sahnede, CV hazırlama teknikleri, iş dünyasında yapay zeka, staj programları gibi konular da ele alındı.

“Staj programlarının başladığı en verimli tarih”

ODTÜ KPM’den Öğretim Görevlisi Deniz Dönmez, fuarın planlanması ve içeriği hakkında ODTÜ Haber’e bilgi verdi. Her sene yenileri eklenen firmaların öğrencilere hitap etmesi için çaba gösterdiklerini belirten Dönmez, “Öğrencilerin katılımı ile fuar oldukça verimli ve güzel geçti. Biz her fuarımızda yaklaşık 5 bin – 9 bin arasında bir öğrenci katılımı gözlemliyoruz” dedi.

Fuara savunma sanayi firmalarının yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayan Dönmez, sözlerine şöyle devam etti: “Ankara’da olduğumuz için savunma sanayi firmaları mühendis alımlarına büyük önem veriyor. Ancak bunun yanında bilişim, enerji ve gıda sektörlerinden firmalar da fuara katılıyor. Alanımız sınırlı olduğu için firmaları slotlara ayırarak verimli bir organizasyon oluşturmaya çalışıyoruz.”

ODTÜ Mezunu Kariyer Fuarı’nda bu kez şirket temsilcisi olarak yer aldı

ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği 2024 mezunu Utku Biricik, öğrencilik yıllarında ziyaretçi olarak katıldığı kariyer fuarına bu yıl LAV firması adına katılarak farklı bir perspektiften deneyim yaşadı. Kariyer fuarlarının öğrencilere önemli fırsatlar sunduğunu söyleyen Biricik, kendisinin de geçmişte fuardan yararlandığını ifade etti. LAV olarak metalurji, kimya, makine, elektrik-elektronik ve endüstri mühendislikleri başta olmak üzere çeşitli disiplinlerden mezunlara kariyer fırsatları sunduklarını belirten Biricik, ayrıca sosyal bilimler ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) öğrencileri için de staj imkanları olduğunu vurguladı. Öğrencilikten iş dünyasına geçişin kendisi için farklı bir sorgulama süreci yarattığını dile getiren Biricik, ODTÜ’lü olmanın getirdiği beklentilerin ve deneyimlerin diğer üniversitelerden farklı olduğunu düşündüğünü belirterek, tüm öğrencileri başvuru yapmaya davet etti.

Çalık Enerji, ODTÜ Kariyer Fuarı’nda öğrencilerle buluştu

ODTÜ Kariyer Fuarına son birkaç yıldır düzenli olarak katılan Çalık Enerji, bu yıl da öğrencilere kariyer fırsatlarını tanıtmak için stant açtı. İnsan Kaynakları Şefi Sedef Köse ve Organizasyonel Gelişim ve Yetenek Uzmanı Saadet Yıldız Gültekin, fuara olan ilgiden memnun olduklarını ifade ederken, yeni formatın da etkileşimi artırdığını vurguladı. Stantta, özellikle mühendislik fakültelerinden makine, inşaat, elektrik ve metalurji mühendisliği mezunlarına odaklanan şirketin, İİBF bölümlerinden gelen adaylara da mali ve idari işler alanında fırsatlar sunduğu belirtildi.

“Temas noktaları yaratmak bizim için önemli”

ODTÜ Kariyer Fuarına ilk kez katılan Doğuş Otomotiv İnsan Kaynakları’ndan Büşra Duru Kurtulmuş, “Doğuş Otomotiv ile öğrenciler arasında temas noktaları yaratmak bizim için önemli” dedi. Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

“ODTÜ mezunu birçok çalışanımız var, ancak öğrencilerle ilk kez temasta bulunuyoruz. Öğrenciler de çok ilgililer, fuar çok kalabalık. Doğuş Otomotiv 16 uluslararası markanın distribütörlüğünü üstleniyor. Biz bölümden bağımsız alım imkanları sunuyoruz. Kapımız herkese açık. Ayrıca programlarımızın rağbet görmesinin bir sebebi de stajyerlerimize gelecek kadrolu çalışan gözüyle bakmamız. ODTÜ profilleri genelde çok aktif profiller, dolayısıyla Doğuş Otomotiv’in prensipleri ile örtüşüyorlar. Çalışan almak istediğimiz bir profil olduğu için buradayız.”

Doğuş Otomotiv, fuarda ayrıca öğrencilere gerçek deneyimler sunmayı amaçladı. Kurtulmuş bunu şöyle açıkladı: “Şirketimizle ilgili bir quiz yapıyoruz. Birinci olan kişiye, eğer ehliyeti var ve aktif olarak araç kullanıyor ise, 2025 model elektrikli SEAT CUPRA aracımızla kampüs içerisinde bir test sürüşü imkanı veriyoruz.”

“Perspektifimiz geniş, tek bir daldan bakmıyoruz”

Bu sene ilk defa ODTÜ Kariyer Fuarı’na katılım sağlayan Sunar Yatırım İnsan Kaynakları ve Kültür Kıdemli Uzmanı Kemal Eratak “Perspektifimiz geniş, tek bir daldan bakmıyoruz” diyerek şunları ifade etti: “ODTÜ’deki öğrencilerin birçoğu araştırıp gelmiş, Sunar’ı bilenler vardı. Bizde staj yapıp daha sonrasında iş başı yapmış arkadaşlarımız diğer arkadaşlarına söylemişler mutlaka uğrayın diye. Öğrenciler geldiği zaman boş gelmiyorlar. Karşı taraf biliyor ve senden bir şeyler kapmak istiyor; sen ona ne katarsan fayda.”

“ODTÜ öğrencisinin bir ruhu var”

Türk Traktör İnsan Kaynaklarından Büşra Karahan Serin “Bizce ODTÜ öğrencisinin bir ruhu var” ifadesini kullanarak şöyle konuştu: “Birbirinden pırıl pırıl bir öğrenci profili var. ODTÜ bizim her zaman için ayrıcalıklı olarak baktığımız üniversitelerden diyebiliriz. Öğrencilerdeki o samimiyeti, ilgiyi, bir şeylerin peşinde koşma ve kendine bir şeyler katma arzusunu görüyoruz ve hissediyoruz. Bizim aradığımız profiller de aslında peşinden koşan ve tuttuğunu koparan profiller. O yüzden ODTÜ ile böyle bir etkinlikte bir araya gelmiş olmaktan da çok mutluyuz.”

“Şirket olarak ilk fuarımıza ODTÜ ile başladık”

“Şirket olarak ilk fuarımıza ODTÜ ile başladık” diyen Sütaş İşe Alım Müdürü Duygu Koçdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Fuar gayet güzel, verimli, etkileyici. Enerjileri çok yüksek öğrencilerimizin. Genellikle kimya mühendisleri, gıda mühendisleri, endüstri mühendisleri, makine mühendisliği ve biyolojiden öğrencilerimiz geldi. Ayrıca İİBF’den de öğrencilere staj imkanı sunuyoruz. Genel müdürlüğümüzde bu bölümlerden öğrencilerimize yönelik departmanlarımız mevcut.”

ODTÜ Teknokent firmalarına yoğun ilgi

ODTÜ Teknokent İnsan Kaynakları ve Değişim Yönetimi Direktörü Aysel Şahin Dal, yaklaşık 100 öğrenciyle yapılan görüşmelerin oldukça faydalı geçtiğini söyledi. ODTÜ Teknokent’te çoğunluğu bilişim, yazılım ve savunma sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren 400’e yakın firmanın bulunduğunu belirten Şahin Dal, bu firmaların mühendislik ve yazılım alanlarında personel arayışında olduğunu kaydetti. ODTÜ Teknokent yönetiminde ise idari işler gibi farklı alanlardan da çalışanların bulunduğunu ifade eden Şahin Dal, staj imkanlarının geniş olduğunu, halen ODTÜ Teknokent’te çalışan stajyerler bulunduğunu ve ve yeni stajyer alımları için de hazırlık yapıldığını sözlerine ekledi.

“Teknik dışı alanlardan da öğrenciler ilgi gösterdi”

Insider’da İnsan Kaynakları’nda işe alım görevlisi olarak çalışan Su Aydoğdu, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olduğunu belirtti ve kariyer fuarındaki deneyimleri hakkında şunları söyledi: “Kariyer fuarı tüm öğrenciler ve firmalar için verimli geçiyor. Firmamıza ağırlıklı olarak mühedis adayı öğrencilerin ilgisi olsa da teknik dışı alanlardan da öğrenciler ilgi gösterdi.”

“Öğrencilerle iletişim kurmak keyifli”

ODTÜ MEMS’te İnsan Kaynakları Uzmanı olarak çalışan Cansu Soylu “MEMS mikro-elektro-mekanik sitemler üzerine çalışan bir araştırma merkezi. Büyük bir labaratuara benzeyen çalışma alanımızda mühendislerimiz mikro çipler üretiyor” dedi. Kariyer fuarının verimli geçtiğini belirterek öğrencilerle iletişimin keyifli olduğunu ekledi.

Öğrencilerden değerlendirmeler

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Bilge Akbaş ise “Fuara çeşitli firmalar gelmiş ancak kendi bölümümüz özelinde pek imkan bulamadık. Önümüzdeki yıllarda kariyer anlamında bilgi ve iş imkanı edinebileceğimiz firmalar görmeyi daha çok isteriz. Biyoteknoloji ve eczacılık üzerine firmaların, özel laboratuvarların yer almasını da bekliyoruz. Bölümümüz kapsamlı olduğu halde o kapsamda firma görememenin hayal kırıklığını yaşadık” dedi.

Makina Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Yavuz Ay, fuar hakkında “Geçtiğimiz yıllarda staj imkanlarından yararlanmak için geliyorken bu sene iş başvurusu için geldim. Eskiye kıyasla fuarın günlere bölünerek kalabalığın azaltılması firmalarla iletişimimizi kolaylaştırdı” diyerek büyük firmaların katılmasından da memnun olduğunu dile getirdi.

Fuarla ilgili detaylı bilgi için ODTÜ KPM tarafından hazırlanan Kariyer Fuarı web sitesi ziyaret edilebilir.

Önceki İçerikGRADSTAR’25: 8. Lisansüstü Öğrenci Araştırma Çalıştayı yapıldı