Ana Sayfa Araştırma ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ortaklığındaki AB Yeşil Mutabakat projesi ARSINOE başladı

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ortaklığındaki AB Yeşil Mutabakat projesi ARSINOE başladı

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün ortakları arasında yer aldığı “Sistemik Çözümler ve İnovasyonlar Yoluyla İklim Direncine Sahip Bölgeler (Climate-Resilient Regions Through Systemic Solutions and Innovations – ARSINOE)” başlıklı, dört yıl sürecek yeni Ufuk 2020 projesi Ekim ayında başladı.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün ortakları arasında yer aldığı “Sistemik Çözümler ve İnovasyonlar Yoluyla İklim Direncine Sahip Bölgeler (Climate-Resilient Regions Through Systemic Solutions and Innovations – ARSINOE)” başlıklı, dört yıl sürecek yeni Ufuk 2020 projesi Ekim ayında başladı. Prof. Dr. Barış Salihoğlu ve Doç. Dr. Mustafa Yücel’in baş araştırmacı olduğu, koordinatörlüğünü Teselya Üniversitesi’nin üstlendiği proje, Avrupa çapında 15 farklı ülkeden 41 ortağı bir araya getiriyor. Avrupa Komisyonu’nun 15 milyon Euro’luk bir bütçeyle finanse ettiği proje kapsamında, bir ekosistem oluşturmak üzere bölgelere özel inovasyon paketleri ortaya konularak iklim değişikliğine adaptasyon için yenilikçi adımlar atılması ve sorunlara bulunacak çözümler için yeni yaklaşımlar oluşturulması hedefleniyor.

ARSINOE, iklim değişikliğinin gıda güvenliği, su kıtlığı, biyolojik çeşitliliğin azalması ve çevresel bozulmalar gibi başka küresel sorunlarla ilişkisi olan karmaşık bir süreç olması nedeniyle, sorunun yalnızca bir yönüne odaklanan mevcut geleneksel yaklaşımların mücadelede yetersiz kaldığı düşüncesinden yola çıkıyor. Proje ile, bir bütün olarak sektörler arası sistemin işlevlerini ve paydaşların çeşitliliğini kapsayarak günümüz toplumlarının ve ekonomilerinin karmaşıklığını, karşılıklı bağlılıklarını ve bağımlılıklarını ifade eden Sistem İnovasyonu Yaklaşımı ve AB’nin iklim değişikliğine adaptasyon teknolojilerini içeren inovasyon pazarını ifade eden İklim İnovasyon Penceresi birlikte ele alınacak ve ekosistem oluşturmak amacıyla üç katmanlı metodolojik bir çerçeve geliştirilecek. Böylece, belirli bölgeler için belirlenmiş AB Yeşil Mutabakat hedeflerini karşılamak üzere iklim değişikliğine adaptasyon yöntemlerinin geliştirilmesi için teknolojik, dijital, ticari, yönetişimsel ve çevresel boyutların toplumsal inovasyonlarla entegre edilmesi; inovasyon sahiplerini son kullanıcılarla ve bölgelerle doğru şekilde eşleştirerek inovasyon paketleri oluşturmak için İklim İnovasyon Penceresi ile bağlantılar kurulması; ve fayda sağlamayı ve erişilebilirliği önceleyen eylemlerin yanı sıra uygun iş modelleri kullanılarak, ölçekler arasında çapraz çoğaltma yöntemleriyle hem Avrupa’da hem de daha geniş çapta ekosistemin gelişiminin ve sürdürülebilirliğinin desteklenmesi amaçlanıyor.

Uygulanabilirlik, tekrarlanabilirlik, etkinlik ve potansiyel bakımından ARSINOE projesinin üç katmanlı yaklaşımının kavram kanıtı Avrupa’nın farklı yerlerinden oluşan dokuz bölgede ortaya konulacak. Bu bölgeler Atina metropolitan alanı; Pire Limanı; Limasol ve Valensiya dahil olmak üzere Akdeniz limanları; Almanya’daki Main Nehri; sınıraşan Ohrid/Prespa Gölleri; Kanarya Adaları; Romanya, Bulgaristan ve Türkiye’yi kapsayacak şekilde sınıraşan Karadeniz; Güney Danimarka; Torbay ve Devon şehirleri ile Akdeniz adası Sardunya’dan oluşuyor.

Önceki İçerikODTÜ, Avrupa Genelinde İlk Yüksek Başarımlı Hesaplama Yüksek Lisans Programında Yer Alacak
Sonraki İçerikODTÜ, Araştırma Üniversiteleri Arasında Yine Birinci