Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 2018 ilkbaharında düzenlenen Peer to Peer (P2P): Facebook Global Digital Challenge etkinliğinde “Kız Başına” Projesi ile ikinci oldu.
EdVenture Partners tarafından yönetilen, gençlerin çevrimiçi nefret ve aşırılıkların önüne geçmeleri için teşvik edildiği programa 2015 yılında katılan Facebook; P2P ile de en geniş küresel erişime sahip karşı söylem ortaklığı yapmaktadır.
P2P’ye katılan öğrenci ekipleri, bir sosyal ya da dijital girişimin, ürünün ya da aracı tasarlamalı, yönetmeli, uygulamalı ve başarısını ölçmelidir. Bu girişim, ürün ya da araçlar:
- Öğrencileri nefret dolu ve aşırılıkçı anlatılara karşı çıkmaya motive eder veya güçlendirir.
- Diğer öğrencilerin nefret dolu ve aşırılıkçı anlatılara karşı koymak için kendi inisiyatiflerini, ürünlerini veya araçlarını yaratmalarını kolaylaştırır.
- Eylem yoluyla nefret dolu ve aşırılıkçı anlatılara karşı çıkan ortak paylaşılan değerlere odaklanmış bir çıkar / ağ topluluğu oluşturur.
P2P: Facebook Küresel Dijital Yarışması boyunca farklı ülkelerden gelen öğrenciler, rekabet ortamında kendilerine özgü yöntemlerle 29 milyondan fazla kişiye ulaştılar. Farklı geçmişlere sahip insanları eğitmek, kadın meseleleri hakkında onları güçlendirmek, gecekondu sakinleri arasında eşitliği ve farkındalığı arttırmaya yardımcı olacak konserler düzenlemek gibi birçok farklı fikirlerle yarıştılar.
ODTÜ Öğretim Görevlisi Yeşim Çaplı’nın koordinatörlüğündeki “Kız Başına” Projesi; bu dönem P2P: Facebook Küresel Dijital Yarışması’na katılan ve iki-üç aylık süre boyunca kendi topluluklarının her birinde gerçek çözümler uygulayan 50 takım arasından ikinciliği elde ederek 3000$ para ödülü kazandı.
Kız Başına Projesi; kadınları merkeze alan çeşitli temel toplumsal konularda halkı bilgilendirmeyi, kadınların birbirlerini ve onları en çok ilgilendiren konuları destekleyen birer aktivist olmalarını sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca, Kız Başına; kadınlara yönelik çevrimiçi baskıdan ev içi şiddete kadar geniş bir yelpazeye odaklanan proje, ayrıca çocuklara karşı istismarın önüne geçilebilmek için annelerin ve öğretmenlerin eğitimine de önem veriyor.
Proje hakkında detaylı bilgi için; http://kizbasina.com/#features adresi ziyaret edilebilir.