Üniversite öğrencilerinin, henüz lisans yıllarında bilimsel araştırmalara katılmaları, hem akademik ve hem de kişisel gelişimlerine pek çok yönden katkı sağlamaktadır. Her şeyden önce, öğrencilerin lisans eğitimleri sırasında uygulamalı araştırmalara katılmaları, onları, lisansüstü eğitime devam etmeye ya da gelecekte kariyerlerini bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında yapmaya teşvik etmektedir. Ayrıca, öğrencilerin araştırma becerilerini geliştirmekte, ilgi duydukları akademik alanları belirlemelerine ve üniversitenin araştırma topluluğunun bir parçası olmalarına yardımcı olmaktadır.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde lisans öğrencileri bölümlerde, araştırma merkezlerinde ve farklı disiplinlerden hocaların bir arada çalıştığı ODTÜ Tasarım Fabrikası’nda bilimsel projelerde görev alabilirler. ODTÜ’de lisans araştırmalarına örnek projeler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
ODTÜ Tasarım Fabrikası
Kalkınma Bakanlığı’nın desteği ile kurulan Tasarım Fabrikası’nda disiplinler arası çalışma, ortak çalışmaya dayalı tasarım yaklaşımları, hızlı prototipleme yöntemleri ve yenilikçilik konularında araştırmalar yürütülmektedir. Lisans öğrencileri tüm bölümlere açık seçmeli ID403 – Collaborative Design dersini alarak tasarım stüdyosuna ve disiplinlerarası çalışmalara katılabilirler.
http://tf.metu.edu.tr/
Matter Dergisi
ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü bünyesinden çıkmış olan ve sadece lisans öğrencilerinin araştırmalarına adanmış olan Matter Dergisi, Türkiye’nin ilk ve tek bilimsel lisans araştırma dergisidir. Matter Dergisi, lisans öğrencilerinin kendi araştırmalarını yayınlamaları için çevrimiçi (online) bir platform sağlamayı hedeflemektedir. Yılda bir yayınlanan Matter Dergisi, metalurji ve malzeme alanında çalışan lisans öğrencilerinin özgün araştırma makalelerine yer vermektedir.
http://matter.mete.metu.edu.tr/
EEE STAR Programı
Elektrik Elektronik Mühendisliği Lisans Öğrencisi Akademik Araştırma (STAR) Programı, elektrik elektronik mühendisliği lisans öğrencilerine bölümdeki çeşitli araştırma gruplarının bir parçası olma ve ileri düzeyde araştırma yapma fırsatı veren bir yıllık bir programdır. STAR programı lisans öğrencilerine, öğretim üyeleri ve yüksek lisans öğrencilerini tanıma, yerleşik bir araştırma grubuna katılma ve çalışmaya katkıda bulunma veya kendi araştırma fikirleri doğrultusunda ilerleme şansı vermektedir. Bir yıllık program, final raporu gönderimi, poster sunumları ve ödül töreniyle sona ermektedir.
http://star.eee.metu.edu.tr/
Lisans Dersleri
ODTÜ’de lisans eğitiminde araştırmaya ve proje geliştirmeye yönelik dersler bulunmaktadır. Özellikle Mühendislik Fakültesi bölümlerinde, dördüncü sınıf lisans öğrencilerine yönelik lisans araştırma dersleri; lisans öğrencilerine araştırma yapacakları, proje geliştirebilecekleri ortam sağlamaktadır. Örnek dersler ve içerikleri şu şekildedir:
METE388 ve METE488 DERSLERİ: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünde, lisans öğrencilerinin bilimsel araştırma yapma becerilerini geliştirmek için METE388-Materials Research I ve METE488-Materials Research II derslerinde malzeme bilimi ve mühendisliğinde seçilmiş konularda birer dönem süren araştırma faaliyetleri yapılmaktadır. Dersler, temel deneyleri yapma, ilgili yazını gözden geçirme ve rapor yazma becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır.
IE497 ve IE498 DERSLERİ: Endüstri Mühendisliği Bölümünde, IE497-Sistem Tasarımı I ve IE498-Sistem Tasarımı II derslerinde amaç, bilimsel ve mühendislik bilgisine dayanan anlamlı çözüm alternatifleri sağlamak ve uygulamaktır. Bu sayede öğrenciler lisans eğitiminde öğrendikleri bilgileri nasıl sentezleyebileceklerini ve kullanabileceklerini öğrenmektedirler.
AdımODTÜ Girişimi
AdımODTÜ, Rektörlük Kurumsal İletişim Ofisi ve ODTÜ Geliştirme Vakfı’nın ortak projesi olarak bir iletişim-paylaşım-hareket platformu olarak kurulmuştur. AdımODTÜ platformu (https://adimodtu.org.tr ), lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin, öğrenci toplulukları ve araştırmacıların, AdımODTÜ ekibinin desteği ile bilim, kültür ve spor faaliyetleri için kendi projelerini oluşturabilecekleri, 140’tan fazla ülkede yaşayan ODTÜ’lüler ve ODTÜ dostları ile paylaşabilecekleri bir ortamdır. Proje sahipleri, projeleri için maddi destek sağlayabilmenin yanı sıra, ilgilenenlerin projelerine fiziksel katkıda bulunmalarını da isteyebilirler. Projeler ve diğer AdımODTÜ faaliyetleri ile ilgili oluşturulan bültenler, destekçilerle ve proje ile ilgilenen kişilerle paylaşılmaktadır.
https://adimodtu.org.tr/
AdımODTÜ Lisans Araştırmaları Projesi
AdımODTÜ, lisans öğrencilerinin gerçekleştirdikleri araştırma faaliyetlerini desteklemek amacıyla “Lisans Araştırmaları Projesi” fonu oluşturmuştur. AdımODTÜ bağışçılarının katkılarıyla oluşan bütçe ile öğrencilerden proje önerileri özetleri alınmıştır. Öğrencilerin bireysel ya da grup halinde geliştirdikleri araştırma projelerinden oluşan 100’e yakın proje başvurusu alınmış, gelen başvurular çeşitli kriterler (akademik danışman olup olmaması, proje bütçesinin detaylandırılmış olup olmaması vb. gibi) göz önünde bulundurularak ilk değerlendirmeye alınmıştır. İkinci aşamada, proje sahipleri sözlü sunuma çağırılmış ve jürinin yaptığı değerlendirmeler sonrasında, destek almaya hak kazanan projeler AdımODTÜ’nün web sitesinden ilan edilmiştir. Desteklenen proje sahiplerinin altı aylık periyotlarla proje gelişim sunumları yapmaları ve proje bitiminde final raporu hazırlamaları beklenmektedir. Ayrıca her yılsonunda gerçekleştirilmesi planlanan “AdımODTÜ Lisans Araştırmaları Günü” ile desteklenen lisans projelerinin ODTÜ öğrencileri, öğretim üyeleri ve diğer ilgililer ile paylaşılması ve seçilecek projelere ödüllerin verilmesi hedeflenmektedir.
https://adimodtu.org.tr/proje/lisans-arastirmalari-projesi