Üniversitemizin yükselişinde ve başarısında çok önemli bir rol oynayan eski Rektörümüz Kemal Kurdaş’ın anısını yaşatmak amacıyla ailesi ve öğrencileri tarafından yaptırılan heykelin açılış töreni 15 Ocak 2019 tarihinde yapıldı.
Törende Kemal Kurdaş’ın kızı Gülseren Kurdaş bir konuşma yaptı. Heykelin yapılışının kendileri için mutluluk ve gurur verici bir durum olduğunu söyleyerek söze başlayan Gülseren Kurdaş, başta ODTÜ Rektörü olmak üzere bu eserin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Bu eserin gerçekleşmesinde asıl desteği veren ve planlamayı yapanın Kemal Kurdaş’ın öğrencileri olduğunu, Mete Tanrıkut’un fikri, Ayşe Taylan’ın projesi olan bu eserin Ersin Özince sayesinde gerçekleştiğini dile getirdi. Bu projeye finansman ve destek veren öğrencilerin Kemal Kurdaş’ın öğrencisi olmadıklarını, bunun da Kemal Kurdaş’ın kendi döneminin ötesinde, sevilen bir rol modeli olduğunu gösterdiğini; önemli olanın kişinin yetiştirdiği öğrenciler, o öğrencilerin Türkiye’ye katkıları olduğunu ifade etti. Kemal Kurdaş’ın Türkiye’yi, ODTÜ’yü çok sevdiğini, dürüst olduğunu ve doğru şeyler yaptığını; iyi bir ekip insanı olarak sekiz senede 12 milyon ağaç dikilmesini, hala devam eden ODTÜ ruhunun oluşmasını sağladığını; bir grup öğrencisinin de yıllar sonra Hocamız için bu heykeli dikelim dediğini söyleyen Kurdaş sözlerine devamla: “Öğrenciler de kısacık dönemde güzel şeyler yapılabileceğini, çıkar gözetmeden, becerikli ve akılcı bir şekilde, ekiple büyük şeyler yapılabileceğini bilsinler. Bu üniversitenin büyük bir çoğunluğu ve alt yapısı sekiz senede sıfırdan yapıldı, Kemal Kurdaş ve ekibi tarafından. Onunla çalışıp bu gelişmeyi bile görmeyen bir grup bu heykeli yaptırdı.” dedi.
Ardından söz alan 1975 yılı İşletme Bölümü mezunumuz Ersin Özince, kendisi ODTÜ’ye başladığında Kemal Kurdaş’ın rektörlüğünün son zamanları olduğunu söyleyerek bugün kendilerini bir araya getirenin de ODTÜ ruhu ve bu ruhun yansıması olduğunu ifade etti. Sözlerine devamla “Kurdaşlar’ın, Kemal Atatürkler’in, bilimin ve aklın meşalesi ODTÜ’nün muhakkak ki bize en çok verdiği aramak, araştırmak; doğrudan, çağdaşlıktan, değişimden yana olmaktır.” diyen Özince; başta Rektör olmak üzere Kurdaş heykeliyle ilgili çabalarına destek veren bütün Rektörlük personeline, ODTÜ camiasına teşekkür ederek heykelin hep beraber sahiplenildiğini dile getirdi. Heykeli yapan Hakan Ersiz’in büyük katkılarından bahseden Özince ODTÜ Camiası’nın hem tarihine hem de bugününe sahip çıkması amacıyla burada olduklarını ekleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “ODTÜ Camiası’nın bu ODTÜ ruhunu yaşatacak ileriye dönük böyle imece birlikteliklerini daha profesyonelce yapmalıdır. Biz üniversitemizin daha sıkı yanında durabilmeliyiz. Batılıların endowment dediği yaşayan katkı formları, yani kendi kendini yenileyerek süren katkı fonları yapabilmeliyiz. Bu olgunluklara gelindi artık sanıyorum. Ben şahsen elimden geldiğince bu grubumuzu bir arada tutmakta yarar gördüğümü ifade etmek istiyorum.”
Rektör Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ise şöyle konuştu:
“91 yıllık ömrü çok büyük hizmetlerle, mücadelelerle ve başarılarla geçen, 1961-69 döeminde sekiz yıl süreyle ODTÜ Rektörü olarak Üniversitemiz tarihine çok önemli hizmetlerle ismini yazdıran, kendisini her zaman sevgi, saygı ve minnetle andığımız Kemal Kurdaş anısına ailesi ve öğrencileri tarafından yaptırılan b heykelin açılış töreni için toplanmış bulunuyoruz. Hepimizin bildiği gibi Rektörümüz Sayın Kurdaş, Maliye Bakanlığından ayrıldıktan sonra 1961yılı Kasım’ında, 41 yaşında ODTÜ Rektörlüğü görevine başlamıştır… ODTÜ Rektörlüğünü tercih etme nedeni de, Türkiye’ye modern bilgi ve teknolojiyle iç içe, dışa açık, en az bir yabancı dil bilir bir kuşak verebilme isteğini gerçekleştirme fırsatı olarak açıklamıştır. Ayrıca Sayın Kurdaş’ı ODTÜ’ye çeken bir diğer neden, kendisini çocukluğundan beri rahatsız eden Ankara’nın çoraklığıyla mücadele etme hedefidir. İlk ağaç bayramı Kurdaş’ın göreve başlamasından birkaç hafta sonra yapılmış ve bu sayede ağaçlandırma çalışmaları yıllardır süren bir gelenek haline gelerek öğrenci, mensup ve mezunlarımızla birlikte bir ağaçlandırma şenliğine dönüşmüştür. Ağaçlandırma programı da, 1995 yılında Uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne layık görülmüştür. Bugün Rektörümüz Kemal Kurdaş’ın ODTÜ ormanıyla hepimiz gurur duyuyoruz. Sayın Kurdaş görevi süresince aldığı kaynakları hızla yatırıma, binalara, alt yapıya dönüştürmek için üstün bir yönetim becerisi göstermiştir. En nitelikli öğretim üyelerini, idari personeli ve öğrencileri ODTÜ’ye çekmek ve desteklemek için seferberlik ilan etmiştir. Yurt içinden ve dışından dünya standartlarında başarılı birçok bilim insanını ODTÜ’ye kazandırmıştır. Liyakati ve hizmeti öne çıkaran ODTÜ kültürünü pekiştirmiş, ODTÜ ruhunun, ODTÜ geleneklerinin oluşmasında büyük pay almış ve büyük iz bırakmıştır. Biz de ODTÜ olarak Kemal Kurdaş’ın mirasına sahip çıkıp ismini gelecek nesillere taşıyacağız. Bunu Kemal Kurdaş’a vefa borcumuz olarak ama aynı zamanda Üniversitemizin geçmişine, değerlerine ve ruhuna sahip çıkmak için yapacağız. Bugün bu heykelin açılışıyla kendisini bir kez daha anmamıza vesile oldukları için başta çocukları Gülseren Kurdaş ve Osman Kurdaş olmak üzere değerli ailesine, heykelin yapılmasına bağışlarıyla destek veren Sayın Kurdaş’ın eski öğrencileri, değerli mezunlarımıza, heykelin yapımını gerçekleştiren heykeltıraş Sayın Hakan Ersiz’e, kaidenin tasarımını yapan Tasarım Ofisimize teşekkürlerimizi sunuyorum.”