Ana Sayfa Haber ODTÜ’lü akademisyenden sudan hafif titanyumdan güçlü nano materyal üretimi

ODTÜ’lü akademisyenden sudan hafif titanyumdan güçlü nano materyal üretimi

ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Sezer Özerinç ile ABD ve İngiltere’den bilim insanlarının ortak çalışmasında; içi boşluklu, nano gözenekli nikel alaşımlar üretildi.

Enerji verimliliğini artırmak amacıyla daha hafif ve sağlam malzemeler geliştirilmesi hedefine yönelik geliştirilen nanoyapılı nikel alaşım çalışması Nature Grubu’nun Scientific Reports dergisinde yayımlandı.

ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Sezer Özerinç ile ABD ve İngiltere’den bilim insanlarının ortak çalışmasında; içi boşluklu, nano gözenekli nikel alaşımlar üretildi. Büyük gözeneklere sahip malzemeler hafiflik açısından avantajlı olsalar da sağlamlık açısından aynı avantajı sağlayamıyor. Boşluklar nano boyutta olduğunda ise sağlamlığı kaybetmeden gözenekli ve hafif malzemeler üretilebiliyor. Çalışmada bu bulgudan yola çıkarak üretilen 250 – 500 nm boyutlarında gözeneklere sahip ve toplam hacminin %75’i boşluk olan nikel malzeme ile titanyumdan daha güçlü fakat suda yüzebilecek kadar da hafif bir malzeme elde edildi.

Boşluklu yapıda olmasına rağmen sağlamlığını koruyan malzemeler üretilebileceğini gösteren bu çalışma sonucu geliştirilen nanomalzemeler; otomotiv, havacılık ve biyomedikal (implant) alanlarında daha hafif, sağlam, enerji verimli ve çevreci ürünler üretilmesinde kullanılabilecek.

Çalışma ile ilgili olarak Nature grubunda yayımlanan makaleye https://www.nature.com/articles/s41598-018-36901-3 adresinden ulaşılabilir.

Dr. Öğretim Üyesi Sezer Özerinç: https://orcid.org/0000-0002-0733-1705

Önceki İçerikODTÜ Öğrencilerine Yönelik Bilim Kurgu Öykü Yarışması Düzenleniyor
Sonraki İçerikODTÜ Geliştirme Vakfı Yeni Logosunu Arıyor