Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez toplumsal cinsiyet rolleri ve kadınların toplumdaki yeri üzerine akademik çalışmalar yürütüyor.
Önceki yıllarda gençlerin kadın hak ve özgürlüklerine yönelik tutumunu ölçen bir proje yapan Bugay Sökmez; bu araştırmada üniversite öğrencilerinin kadın-erkek ilişkilerine yönelik tutumunun Türkiye’nin batısına gittikçe daha eşitlikçi, doğuya doğru ise daha geleneksel ve hiyerarşik olduğunu ortaya koymuştu. Erkek öğrencilerin kadın hak ve özgürlüklerine yönelik tutumunun kadın öğrencilere göre daha gelenekçi olduğunu ve üniversite yaşamının kadınlara yönelik hak ve özgürlüklerle ilgili tutuma daha eşitlikçi yönde olumlu etki sağladığını da bu araştırma ile tespit etmişti.
Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez; 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yine öğrenciler üzerine yürüttüğü başka bir araştırmasının sonuçlarını paylaştı. 680 öğrenci üzerine yürütülen araştırma, toplumsal cinsiyet rollerinin öğrencilerin meslek tercihindeki etkisini gösterdi. Araştırmada; 2018 YKS sonuçlarına göre üniversitelere yerleşen öğrencilerin cinsiyete göre dağılımında mühendislik bölümlerine kayıt yaptıran öğrencilerin büyük çoğunluğunun erkek olduğu, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha yüksek oranda öğretmenlerin yetiştirildiği eğitim fakültelerini seçtiği belirlendi.
Geleneksel toplumlarda, erkeklerin sert, rasyonel, duygulardan azade, matematikte iyi olarak; kadınların ise duygusal, irrasyonel ve kırılgan görülmelerinin, çocukluk çağından itibaren meslek tercihlerini şekillendirdiğini dile getiren Doç. Bugay Sökmez geleneksel cinsiyet rollerinin, öğrencilerin meslek tercihlerine yanlış yön verebildiğini vurguladı. Yürüttüğü araştırma sonucunda ailelerin kızları öğretmenliğe, erkekleri mühendisliğe özendirdiğinin söylenebileceğini belirten Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez; kadınların kadınlara uygun mesleklerin yanı sıra erkekler için olduğu düşünülen meslek dallarında da çok başarılı olduklarını söyleyerek “Başarının önündeki en önemli engel olan, ‘kadından mühendis olmaz’ algısını yine kadınlar başarıları ve mücadeleleriyle değiştirecekler. Bunun için sadece zor ya da erkek işi diye düşünüp işin en başından hiç denemeden hayallerinden vazgeçmemeleri gerekiyor. Bu noktada, ailelerin, öğretmenlerin ve toplumun tutumu ve cesaretlendirmeleri de çok önemli bir yere sahip” dedi.