Ana Sayfa Araştırma Sınırların Ötesinde Veri Analizi: Suriyeli Mülteci Krizine Yönelik Çok Katmanlı İçgörüler” Projesine...

Sınırların Ötesinde Veri Analizi: Suriyeli Mülteci Krizine Yönelik Çok Katmanlı İçgörüler” Projesine Uluslararası “D4R-Mülteciler için Büyük Veri Yarışması”’nda Ödül

“Data Analytics Without Borders” ekibi; “D4R-Mülteciler için Büyük Veri“ Yarışmasının “İşgücü/Labor” kategorisinde Mansiyon Ödülü’nü aldı.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü Bilişim Sistemleri Programı öğretim üyesi Doç. Dr. Tuğba Taşkaya Temizel’in proje koordinatörlüğünü yaptığı; Özgün Ozan Kılıç (ODTÜ Bilişim Sistemleri), Mehmet Ali Akyol (ODTÜ Bilişim Sistemleri), Oğuz Işık (ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama), Banu Günel Kılıç (ODTÜ Bilişim Sistemleri), Arsev Umur Aydınoğlu (ODTÜ TEKPOL), Elif Sürer (ODTÜ Çoklu ortam Bilişimi), Hafize Şebnem Düzgün (Colorado School of Mines) ve Sibel Kalaycıoğlu (ODTÜ Sosyoloji)’ndan oluşan “Data Analytics Without Borders” ekibi; “D4R-Mülteciler için Büyük Veri“ Yarışmasının “İşgücü/Labor” kategorisinde Mansiyon Ödülü’nü aldı.

Mobil çağrı veri kayıtlarının, çok sayıda yerel veri seti ile zenginleştirilerek kullanılmasıyla Türkiye’deki mültecilerin hayatlarının çeşitli yönlerine ışık tutmayı amaçlayan projede; mültecilerin birçoğunun mobil olduğu, önemli bir kesiminin mevsimlik işçi olarak çalıştığı, çoğunluğun düşük statüde fakat şehrin ulaşım ağına ve hemşerilerinin daha çok bulunduğu semtlerde yaşadıkları ve bu semtlerde yaşayanların daha içine kapanık olduğu gibi önemli sonuçlara ulaşıldı.

Türk Telekom, TÜBİTAK ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ve UNICEF, UNHCR, Uluslararası Göç Örgütü gibi uluslararası kurumların desteğiyle düzenlenen, 100’ün üzerinde araştırma grubunun başvurduğu “D4R-Mülteciler için Büyük Veri“ Yarışmasında; 19 ülkeden dört sivil toplum örgütü, üç devlet kurumu, iki araştırma laboratuvarı ve 57 akademik kurumdan toplam 157 araştırmacı proje önerileri ile yer aldı.

Mültecilerin esenlik ve refahlarının sağlanmasına yönelik gerçek zamanlı çözümler bulunması konusunda politikacılara yarar sağlaması planlanan çalışmanın bildirisine http://d4r.turktelekom.com.tr/Content/Documents/d4r-proceedings.pdf adresinden ulaşılabilir. Ayrıca, çalışmada bulunan ayrıntılı analizler ve proje hakkında daha fazla bilgi D4RMETU resmi sayfasında yer alıyor.

Önceki İçerikQS University Rankings “Bilim Alanları” Sıralaması Açıklandı
Sonraki İçerikODTÜ’de Dünya Kadınlar Günü Etkinliği