Ana Sayfa Haber ODTÜ’nün Müzeleri Müzeler Haftası’nda Ziyaretçilerini Bekliyor

ODTÜ’nün Müzeleri Müzeler Haftası’nda Ziyaretçilerini Bekliyor

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, kampüs alanı içinde yer alan müzeleriyle her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Türk yükseköğrenim sisteminde birçok yeniliğin öncüsü ve pek çok ilkin sahibi olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi, kampüs alanı içinde yer alan müzeleriyle de her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

ODTÜ Arkeoloji Müzesi:

ODTÜ’nün ilklerinden biri olan Arkeoloji Müzesi, bu alanda lisans eğitimi veren bir üniversite olmamasına rağmen, Türkiye’deki ilk üniversite müzesi olarak, 1969 yılında, ODTÜ’de kuruldu. ODTÜ Kampüsü sınırları içinde yer alan Koçumbeli arkeolojik yerleşimlerinden gelen Erken Tunç Çağı (M.Ö. 3000-2000) buluntuları, Yalıncak arkeolojik kazı alanından tarihi Geç Frig Çağı’na (M.Ö. 6. yüzyıl) uzanan buluntular ve Atatürk Orman Çiftliği ile Bahçelievler arasındaki Frig nekropolünde (yaklaşık M.Ö. 7. yüzyıl) saptanabilen 14 tümülüsten dördünde ODTÜ’lü araştırmacılar tarafından yapılan çalışmalardan elde edilen eserler; Tarihsel Çevre Değerlerini Araştırma Merkezi (TAÇDAM) çatısı altında “özel müze” statüsünde etkinliğini sürdüren ODTÜ Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Ziyaret Gün ve Saatleri: Hafta içi her gün 09:30-12:30 & 14:00-17:00 (Grup gezileri için lütfen randevu alınız.)

Tel: (0 312) 210 22 09 / 210 42 17 / 210 42 31/ 210 42 32

e-postatacdam@metu.edu.tr

ODTÜ Jeoloji Müzesi:

Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nün giriş katındaki 150 m2’lik koridorda yer alan Jeoloji Müzesi, 1995 yılında kuruldu. Bölümün kuruluş yılı olan 1963 yılından bu yana, üyeleri ve mezunları tarafından toplanan ya da koleksiyoncular tarafından bağışlanan binlerce mineral, kayaç ve fosil örneklerine ev sahipliği yapan müzede; değerli taşlar ve tarihi madencilik eserleri de sergileniyor. 1867 yılında hazırlanan, Türkiye’nin en eski jeolojik haritalarından biri ile bölümün laboratuvarlarında eski öğrenciler tarafından kullanılan laboratuvar malzemelerinin de sergilendiği, Türkiye’nin çok iyi bilinen yerlerinden ve diğer ülkelerden endüstriyel bina taşlarının örneklerini gösteren müze; hafta içi her gün, 9.00-17.00 saatleri arasında, ücretsiz ziyaret edilebilir.

ODTÜ Toplum ve Bilim Araştırma ve Uygulama Merkezi (TBM):

Yine ODTÜ’nün ilklerinden biri olan TBM,Türkiye’nin ilk Toplum ve Bilim Merkezi olarak 2006 yılında kuruldu. Bünyesinde çeşitli sergi alanları, merkezler ve atölyeler barındıran TBM’de son olarak LEGO Education işbirliği ile okul çağındaki çocukların bilim-teknoloji-mühendislik-matematik alanlarında uygulamalı çalışmalar yapabileceği Maker Space alanı ile üç boyutlu (3D) yazıcı, kodlama, Göbeklitepe atölyeleri açıldı.

TBM’deki açık hava sergi alanında; tarım aletlerinin yanı sıra uçak ve lokomotif gibi büyük ölçekli nesneler sergileniyor.

Klasik otomobiller sergisinde; ülkemizde tasarlanıp üretilen ilk otomobil olma özelliğine sahip Devrim Arabası’nın “Devrim Arabaları” filmi için yapılan replikasının yanı sıra Chevrolet, Pontiac, Citroen, Mercedes ve Anadol gibi birçok markadan oluşan klasik otomobiller, BMW tarafından üretilmiş ve kullanım ömrünü tamamlayarak bugün koleksiyonda yerini almış olan klasik motosikletler ve bir adet Massey Harris marka traktör sergileniyor.

Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi; Anadolu’da çağlar boyunca bilim ve teknolojinin gelişimini, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerindeki bazı mesleklere ait çalışma mekânlarının canlandırmasını, yakın tarihimizde günlük hayatımızda önemli yer tutan ancak bugün kullanım değerini yitirmiş eşyaları, ülkemizin yakın tarihine damga vurmuş önemli simaların kişisel eşyalarını içeriyor.

Bilim Merkezi’nde; Mekanik, Elektrik ve Manyetizma, Işık ve Optik, Ses ve Dalgalar, Algı, Çevre, Matematik ve Zekâ gibi bilimsel konuların anlaşılabilir ve eğlenceli şekilde sunulduğu, öğrencilerin kendi kendilerine veya arkadaşlarıyla/öğretmenleriyle/ebeveynleriyle deneyebileceği 70’in üzerinde farklı, etkileşimli sergi düzeneği bulunuyor.

Gökevi (planetaryum); Stellarium programının tanıtımı ile başlayıp Astronot, Evrendeki Vaha, Bizler Gökbilimciyiz, Yaşayan İklimimiz ve Muhteşem Teleskop başlıklı gösterilerden birinin izlenmesiyle devam ediyor.

Toplum ve Bilim Araştırma ve Uygulama Merkezi sergi alanlarını ziyaret etmek ve atölyelerden yararlanabilmek üzere randevu almak için https://tbm.metu.edu.tr/ adresi ziyaret edilebilir.

Önceki İçerikODTÜ, Eylül Ayında Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı’na Ev Sahipliği Yapacak
Sonraki İçerikODTÜ’nün 63. Kuruluş Yıldönümü ODTÜ Günü ile Kutlandı