Geride bıraktığı 14 akademik yılda enerji, sürdürülebilirlik, akıllı sistemler, çevre yönetimi, metamalzeme gibi alanlarda iddialı çalışma ve projelere imza atan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusunun Kuzey Kıbrıs’ta dijital dönüşüme ivme kazandıracak kapsamlı projesi ODTÜ Kalkanlı Teknoloji Vadisi (ODTÜ KALTEV), 20 Temmuz 2019 tarihinde, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, üst düzey yetkililer ve ODTÜ’lülerin katılımıyla yapılan törenle faaliyete geçti.
Araştırma geliştirme odaklı üretim ve kalkınma atılımı için tüm paydaşlar -öğrenciler, akademisyenler, araştırmacılar, yatırımcılar, girişimciler, firmalar ve kamu kuruluşları- arasında sinerji yaratarak üretken bir ekosistem kuracak ODTÜ KALTEV, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu arazisinde yer alıyor. ODTÜ KALTEV bünyesinde akıllı mikrosistemler, sensör araştırmaları, giyilebilir sistemler, metamalzeme ve terahertz gibi ileri teknoloji laboratuvarlarına ek olarak kuluçka merkezi, Düşün-Dene-Dönüştür (D3) proje ofisleri, inovasyon evi ve atölyeler yer alıyor.
Törende ilk olarak söz alan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Nazife Baykal inovasyona dayalı bilim ve teknoloji üretiminin küresel ekonomiye yön verdiğine dikkat çekti ve şu açıklamalarda bulundu: “İnovasyona dayalı bilim ve teknoloji üretimi, yeni iş birliği ve üretim ağları küresel ekonomiye yön veriyor. Teknolojinin, bugün olduğu gibi gelecekte de kalkınmanın itici gücü olacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, rekabet edebilirlik açısından arzuladığımız noktaya gelebilmesi için bilim ve teknoloji üretimi önemli bir çıkar yol. Türkiye Cumhuriyeti tarafından sağlanan maddi ve manevi katkının anlamlı ve sürekli bir üretime dönüşmeyi hak ettiğini düşünüyoruz.”
ODTÜ KALTEV’de öncelikle bilişim, akıllı tarım, sürdürülebilirlik, enerji ve sibergüvenlik alanlarında Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için bilim ve teknoloji üretmeyi amaçladıklarını ifade eden Baykal, şunları ekledi: “Bilim, izolasyon tanımaz. İzolasyonlarla cezalandırılmak istenen toplumlar için bilim ve teknoloji, benzersiz bir varoluş alanıdır. ODTÜ KALTEV de Kuzey Kıbrıs’ta dijital dönüşüme bilim ve teknoloji üretimi ile hız verecek. ODTÜ KALTEV; öğrenciler, hocalar, araştırmacılar, girişimciler ODTÜ KALTEV ile nitelikli işgücü için istihdam olanakları yaratacağız. Pek çok nitelikli, yetişmiş gencimiz alanında istihdam olanağı bulamadığından ne yazık ki yurt dışında. ODTÜ KALTEV’in nitelikli işgücüne yönelik istihdam olanaklarıyla ülkeden ayrılan nitelikli gençlerin tersine beyin göçü ile ülkemize dönmesi için fırsat yaratacağız. KALTEV ile ülkemize gelecek kalifiye işgücü, insan kaynağı ve sermaye toplumsal değişim ve gelişime ivme katarken girişimcilik, inovasyon ve dinamizm güç kazanacak.”
Törende ikinci olarak söz alan ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yükseköğretimin niteliğini artırmak, uluslararası tanınırlığını geliştirmek ve bir rekabet yaratmak misyonuyla 2005 yılında, davet üzerine, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nü kurduğunu açıklayan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök; ilk akademik yılına 370 öğrenci ve 6 lisans programıyla başlayan kampüsümüzün bugün 14 lisans ve 6 yüksek lisans programında eğitim gören 3.100 öğrencisi ve alanının önde gelen kuruluşlarında çalışan ya da dünyanın lider eğitim kurumlarında lisansüstü eğitim alan 2.000’in üzerinde mezunu bulunduğunu belirtti. Kurulduğu günden bu yana eğitimde mükemmellik ilkesi ve ODTÜ prensipleri doğrultusunda gelişimini sürdüren kampüsümüzün, nitelikli araştırma kadrosu ile alanda tanınır bilimsel çalışmalara imza atarken, uzmanlık alanlarında kamu kurum ve kuruluşlarına da danışmanlık desteği verdiğini belirten Prof. Kök, günümüz bilgi toplumunda üniversitelerin bir eğitim kurumu olmanın da ötesinde, araştırma ve inovasyonun hayata geçirildiği, bilim ve teknoloji üreten ve bilginin kaynağı olan öncü kurumlar olması gerektiğini ifade etti. Küreselleşme ve yoğun rekabetle birlikte araştırma üniversitelerinin bir adım daha öteye gitmesinin, araştırmayı inovasyona dönüştürerek ve girişimci bir rol üstlenerek ticarileştirme sürecinde yer almasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Kök üniversitelerin eğitimde olduğu kadar Ar-Ge, inovasyon ve teknoloji üretimi alanında da topluma karşı sorumluluk üstlenmesi gerektiğini dile getirdi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin araştırma ile bütünleşik eğitimi, topluma hizmeti, yaratıcı ve eleştirel düşünmeyi, yenilikçiliği ve bilgiyi ekonomik ve toplumsal değere dönüştürmeye büyük önem veren bir üniversite olduğunu belirten Prof. Kök, ODTÜ’nün alanında en başarılı 30’dan fazla araştırma merkezi, 350’nin üzerinde araştırma laboratuvarı ve üniversite-sanayi işbirliğine verdiği önemle kurduğu Türkiye’nin ilk teknoparkı ODTÜ Teknokent ile bilgi birikimini kullanarak yenilikçiliği destekleyen, yerli ve milli teknolojinin üretildiği bir ortam yaratmayı hedeflediğini de açıkladı.
ODTÜ Teknokent’in, aralarında Aselsan, Havelsan, Tusaş, Siemens, Netaş, Tüpraş, Arçelik, Vestel, Samsung gibi global şirketlerin yer aldığı 400’e yaklaşan teknoloji şirketinin, sekiz binin üzerinde araştırmacı ile Ar-Ge çalışmaları yürüttüğü; özgün helikopterden yerli İHA’lara, milli uydudan yerli savaş uçağına, 5G teknolojisinden akıllı TV’lere kadar birçok teknolojinin geliştirildiği bir teknoloji üssü haline geldiğine dikkat çeken Prof. Kök, ODTÜ Teknokent’ten yapılan teknoloji ihracatının 1,4 milyar ABD Doları’nı, toplam yurt içi teknoloji satışının ise 17 milyar TL’yi aştığının altını çizdi.
Açılışı yapılan KKTC ODTÜ Kalkanlı Teknoloji Vadisi (KALTEV) ile ODTÜ’nün 20 yıllık bilgi ve deneyiminin Kuzey Kıbrıs’a aktarılması sürecini başlatacak olmaktan büyük heyecan duyduğunu dile getiren Kök, ODTÜ Kalkanlı Teknoloji Vadisi ile, eğitim misyonunu yerine getiren ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nün araştırma geliştirme alanında atılım yapmasının ve ODTÜ’nün Türkiye’de Ar-Ge politikalarına yön veren öncü rolünün Kuzey Kıbrıs’a taşınmasının amaçlandığını belirtti. Güncel dünya sorunlarına odaklanan yenilikçi çalışmalara ev sahipliği yapacak ODTÜ KALTEV ’in odak araştırma alanlarının Bilişim, Sürdürülebilirlik, Akıllı Tarım ve Siber Güvenlik olarak belirlendiğini açıklayan Kök, bu alanlarda Kuzey Kıbrıs Kampüsü araştırmacılarımızın yürüttüğü başarılı çalışmaların, bugünden itibaren ODTÜ KALTEV çatısı altında ve daha geniş kapsamlı olarak yürütüleceğini ekledi.
Ekonomik olarak güçlü bir şekilde var olabilen, rekabet etme gücü yüksek bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için gereken dijital dönüşümün ODTÜ KALTEV ile hızlanacağına dair büyük bir umut taşıdığını açıklayan Kök, KKTC’de yükseköğrenim gören genç girişimciler, yaratıcı fikirlerini ODTÜ KALTEV ekosistemi içinde yatırımcılara tanıtıp katma değerli ürüne dönüştürdükçe Kuzey Kıbrıs ekonomisinin de teknoloji üretimi ile güçleneceğini belirtti. Savunma sanayiinin öncü firmaları ile ODTÜ Teknokent’te yürütülen etkili işbirliğinin devamı olarak Aselsan’ın açtığı yoldan savunma sanayimizin diğer öncü şirketlerini de ODTÜ KALTEV’e davet eden Prof. Kök, ODTÜ KALTEV’de öncelikle yer alan Türkiye’nin savunma sanayiinin lideri ASELSAN, yazılım devi Softtech ve Kuzey Kıbrıs’ın mobil iletişimde öncü firması Kuzey Kıbrıs Turkcell’i kutlayıp Ar-Ge çalışmalarında başarılar dileyerek konuşmasını sonlandırdı.
Törende konuşma yapan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise ODTÜ KALTEV girişiminin faaliyete geçmesinden duydukları mutluluk ve heyecanı dile getirdiler. Tören, konuklara yönelik ODTÜ KALTEV Ar-Ge Kompleksi tanıtım turu ile sona erdi.