İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, Japonya Altyapı Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen Hamaguchi Ödülü’nü 2019 yılı için almaya layık görüldü. Prof. Yalçıner’e ödülü, 29 Ekim 2019 tarihinde düzenlenen törende, Japonya Ulaştırma, Altyapı ve Turizm Bakanı Akaba Kazuyoshi tarafından takdim edildi.
2016 yılından bu yana verilmekte olan Hamaguchi ödülü; dünyada tsunamiler, fırtınalar ve denize ilişkin afetler konusunda uluslararası ölçekte özgün ve öncü çalışmaları ile hem bilime katkı sağlayan hem de toplumlarda farkındalık yaratan bilim insanları ya da kurumlara verilen özel bir ödüldür.
Ödülün adı, 24 Aralık 1854 (eski Japon takvimine göre 5 Kasım) günü oluşan ve Japonya Wakayama bölgesinde eski adıyla Hiromura (yeni adı Hirogawa) köyünde yıkıcı etki yaratan tsunamiden köy halkını koruyan Hamaguchi Goryo’dan gelmektedir. Bu olayın anısına 2015 yılından itibaren 5 Kasım günü, Birleşmiş Milletler tarafından, tsunami farkındalık günü ilan edilmiştir.
Ödül Gerekçesi:
ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, 1987’den bu yana aktif olarak tsunami bilimi üzerine çalışan seçkin bir araştırmacıdır. Yalçıner, tsunami bilimine; yönettiği çok sayıda ulusal ve uluslararası proje kapsamında, sayısal modelleme tekniklerinde önemli gelişmeler, tsunamiye karşı bilinç arttırma, hazırlıklı olma, toplumların dirençliliği ve çeşitli etki azaltma stratejilerinin geliştirilmesi konularında önemli katkılar sağlamıştır. 1987 yılında Japonya’daki Matsumae Uluslararası Vakfı desteği ile Tohoku Üniversitesi’nde Prof. Dr. Nobuo Shuto’nun gözetiminde Konuk Araştırmacı olarak görev yaptı. Sadece akademik çalışmalarla kalmayıp, aynı zamanda kıyı topluluklarının tsunamilere, fırtına dalgalanmalarına ve deniz kaynaklı tehlikelere karşı korunması yolunda da önemli hizmetler verdi. 2004 yılından itibaren, UNESCO’nun sayısız tsunami afet sonrası araştırma ekiplerine başkanlık ederek tsunami afet bölgelerinde çalıştı. 2013-2017 yılları arasında UNESCO- Hükümetler Arası Oşinografi Komisyonu, Kuzey Doğu Atlantik, Akdeniz ve Bağlı Denizler Tsunami Uyarı Sistemi’ne (UNSECO IOC NEAMTWS) başkanlık etti. Lisansüstü eğitimde yetiştirdiği 40’tan fazla yüksek lisans ve beş doktora öğrencisinin birçoğu saygın üniversitelerde ve araştırma kurumlarında tsunami, fırtına kabarması ve tropik fırtınaların modellemesi ve değerlendirilmesi üzerine çalışmaktadır. Kısacası, denizlere ilişkin afetlerin araştırılması, halkın bilinçlendirilmesi ve kıyı yapılarının tasarımında yeni mühendislik çözümlerinin geliştirilmesi açısından çalışmaları ve liderliği dikkat çekicidir.