Ana Sayfa Haber ODTÜ’nün Koronavirüs Sürecinde Araştırma Faaliyetleri

ODTÜ’nün Koronavirüs Sürecinde Araştırma Faaliyetleri

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök açıklamalarda bulundu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından Koronavirüse karşı alınan önlemler çerçevesinde yapılan açıklamalar dahilinde; eğitim-öğretim kalitesinden ödün vermeden başlattığı uzaktan öğretim sürecinde yürütülen çeşitli proje ve programlar hakkında ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök açıklamalarda bulundu:

Öncelikle ODTÜ’lü akademisyenler tarafından Koronavirüs pandemisine yönelik geliştirilen proje ve uygulamalar hakkında bilgi veren Rektör Prof. Kök; ODTÜ’de sağlık çalışanlarının kullanabileceği tasarımlardan, biyolojik mücadele robotuna kadar uzanan geniş çeşitliliğe sahip çalışmalar hakkında şöyle konuştu:

“ODTÜ Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Bilge Demirköz’ün müdürü olduğu Uzay ve Hızlandırıcı Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (İVME-R) tarafından savunma sanayii firmalarından Elektroland iş birliği ile geliştirilen robot, kapalı alanların insan gücüne gereksinim duyulmadan dezenfeksiyonu amacıyla kullanılacak. Beş litrelik dezenfektan tankı ve 180 derece dönebilen püskürtme cihazının yanı sıra 8 saat kesintisiz çalışabilen ultraviyole lambalar ve merdiven çıkabilme becerisi sayesinde virüs ve mikroorganizmaları etkisiz hale getirmeyi hedefleyen robot mobil iletişim yapılabilen her alanda uzaktan kumanda edilebiliyor.”

https://file-basinda.metu.edu.tr/odtuden/ivmer_robot.jpg

 

ODTÜ Tasarım Araştırma ve İnovasyon Merkezi’nin (ODTÜ Tasarım Fabrikası), tüm dünyanın yaşadığı pandemi sürecinde başta sağlık personelleri olmak üzere her bireyin yararlanabileceği çözümler ürettiğini belirten Prof.Kök; birçok kişinin kullanabileceği, üretebileceği ve isterlerse geliştirebileceği koruyucu ürünlerin en hızlı biçimde öncelikle sağlık personellerine ulaştırılmasının hedeflendiğini ifade ederek sözlerine devamla: “bizler için ön saflarda çalışan sağlık çalışanları olmak üzere, insanlarla yüz yüze iletişim kurarak çalışmak zorunda olan bütün çalışanlar için bir koruma kalkanı olarak tasarlanan, tek malzeme ile lazer kesici veya el ile üretilebilecek olan siperlik; yüzeyler ile temasımızı azaltmaya çalıştığımız bugünlerde kapı kollarının el değmeden açılmasına, asansör düğmelerinin kullanılmasına olanak veren aparat gibi tasarımları hem kendimiz üretiyor hem de üretim detayları ile çizimlerini ücretsiz olarak tf.metu.edu.tr adresinden paylaşıyoruz.” dedi ve bu projeye ODTÜ Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezinin de sahip olduğu 3 boyutlu yazıcılarla destek verdiğini ekledi.

https://file-basinda.metu.edu.tr/odtuden/tasarim_fab_corona.png

Ayrıca; ODTÜ Berimsel Ontoloji Laboratuvarı uzmanlarından Doç. Dr. Aziz Fevzi Zambak, Erdem Ünal, Onur Yeşil ve Tennur Baş tarafından hayata geçirilen Carnap isimli proje ile koronavirüs (Covid-19) araştırmalarına özel yapay zeka tabanlı bir arama motoru geliştirildiğine dikkat çeken Rektör Kök; bu arama motorunun bilimsel araştırmalarda en sık karşılaşılan, binlerce makale ve veri arasında doğru kaynaklara zamanında ulaşabilme, analiz etme sorunlarını mevcut sistemlere göre çok daha etkili şekilde yapabildiğini vurguladı.

https://file-basinda.metu.edu.tr/odtuden/carnap-covid19.png

Konuyla ilgili haberlere; https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/odtuden-pandemiyle-mucadeleye-yuksek-teknolojili-robot-ve-yazilim-destegi/1801566 ve https://basinda.metu.edu.tr/ adreslerinden ulaşılabilir.

Önceki İçerikODTÜ’ye 13 Milyon Avro’luk Proje Desteği
Sonraki İçerikODTÜ, THE Etki Sıralamasında İlk 10’da