Üniversitemiz Biyolojik Bilimler Bölümü Moleküler Biyoloji ve Genetik Programı öğretim üyesi Doç. Dr. Çağdaş Devrim Son liderliğinde, COVID-19’un önlenmesi ve tedavisine yönelik potansiyel etkili moleküller için moleküler yerleştirme sistemi taranıyor.* Yürütülen çalışmada, şu ana kadar; yüzlerce molekülü farklı yerleştirme sistemlerinde test eden çalışma ekibi; solunduğunda COVID-19’u önleme ve tedavi etmede bazı moleküllerin potansiyel olarak yararlı olabileceğini öne süren sonuçlar topladı.
Doç. Dr. Son liderliğindeki ekip; çalışma kapsamında üç ana alanda araştırmalar yürütüyor:
Özellikle anti-viral, anti-bakteriyel özelliklerinden dolayı uçucu yağlarda bulunan koku moleküllerinin, anti-viral aktiviteleri. Bilinen tüm uçucu yağlardan ve keşfedilen uçucu yağ analizlerinden elde edilen tüm moleküllerin etkinliği moleküler yerleştirme sistemleriyle test ediliyor.
Uluslararası Koku Derneği (The International Fragrance Association/IFRA) tarafından belirlenen standartların 49. değişikliğine göre koku alerjen moleküllerinin anti-viral aktiviteleri. 2019 yılındaki IFRA Paris Yıllık Toplantısı’nda sunulan “Kokuların sağlıklılığı” hipotezine göre alerjen maddeler aynı zamanda bağışıklık sistemi aktivatörleridir.
Anti-bakteriyel koku malzemelerinin anti-viral aktiviteleri. Pek çok koku molekülünün güçlü antibakteriyel özelliklere sahip olduğu iyi biliniyor. Bu çalışma, bu molekülleri anti-viral özellikler açısından test etmek üzere genişletilecektir.
Kendisi de ODTÜ mezunu olan usta parfümör Hüseyin Erdoğmuş’un da katkı sağladığı çalışma ile ilgili makalenin ön baskı versiyonuna https://www.researchsquare.com/article/rs-57251/v1 linkinden; ODTÜ Kimya Topluluğu tarafından çalışma ile ilgili yapılan canlı yayın kaydına ise https://www.youtube.com/watch?v=dNEvzxQmk4k linkinden ulaşılabilir.
*Metin, buradan yararlanılarak oluşturulmuştur.