Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete irtihal edişinin 82. yılı Üniversitemizde törenle anılacak. Üniversitemiz Atatürk Anıtı önünde, saat 9.05’te, sosyal mesafe kurallarına uygun olarak düzenlenecek törenin ilk kısmı ardından; 10 Kasım 2020 Salı günü, saat 12.40’ta, Atatürk’ü Anma Töreni Çevrim İçi Konuşması yapılacak. ODTÜ Tarih Bölümü emekli öğretim üyesi ve Başkent Üniversitesi Ord. Prof. Enver Ziya Karal Tarih Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurucusu ve Müdürü Prof. Dr. Seçil Karal Akgün, “Atatürk ve Bilim” başlıklı bir konuşma yapacak.
Çevrim içi Konuşma canlı yayın linki:
https://zoom.us/j/94880411342?pwd=ZTFudE84MFBRWmlSbXc4bisxQ0hZUT09
Prof. Dr. Seçil Karal Akgün Hakkında
Prof. Dr. Seçil Karal Akgün, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdikten sonra doktora ve doçentlik çalışmalarını da aynı bölümde tamamladı. 1970-81 yılları arasında bu üniversitede Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde önce asistan, sonra doçent olarak çalıştı. 1981 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne geçti. Aynı yıl Prof. Dr. Yuluğ Tekin Kurat’la birlikte Tarih Bölümü’nü kurdu. l989 yılında profesörlüğe yükseltildi. 1991-97 ve 2001-2013 yıllarında ODTÜ’de Tarih Bölümü Başkanlığı yaptı.
Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Kara Harp Okulu ve Bilkent Üniversitesi’nde Türkiye Cumhuriyeti Tarihi dersleri verdi. Yurt dışındaysa Frankfurt, Strazburg, ABD’de Lake City, Columbia ve Stanford, İsrail’de Kudüs ve Hayfa Üniversitelerinde, ayrıca Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, İngiltere, Rusya, Avusturya, Avustralya ve Yeni Zelanda’da çeşitli enstitülerde, arşiv ve kütüphanelerde araştırmalar yaptı. Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi üzerine dersler ve seminerler verdi.
Çalışmaları yakın dönem Osmanlı Tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi üzerine olan Seçil Karal Akgün, Türkiye Kızılay Derneği’nin Etimesgut’taki arşivinin ODTÜ Tarih Bölümü’nden bir ekip tarafından düzenlenmesi projesini yürütüp tamamladı. Çanakkale muharebelerinin 100. yılı olan 2015 yılında anılması için Avustralya McQuerie Üniversitesi ile yürütülen bilimsel projenin Türkiye ayağı olarak çalıştı.
Seçil Karal Akgün’ün Ermeni Meselesi, Halifeliğin Kaldırılması, XX. Yüzyıl, Kızılay’ın tarihi, Atatürk’ün Selanik’teki Evi, 27 Mayıs, Yusuf Akçura’nın Hilal-i Ahmer Hizmeti, Osmanlı İmparatorluğunda Mormon Misyonerler kitapları, ayrıca Atatürk, Atatürk Türkiyesi, Yakın Dönem Osmanlı, T.C. Tarihi, Türk Devrimi, Amerikalı ve Mormon misyonerler üzerine yurt içinde ve yurt dışında yayımlanmış çok sayıda makalesi vardır.
2013 yılı Temmuz ayında emekli olan Seçil Karal Akgün; Atatürkçü Düşünce Derneği, Dil Derneği, Anıtkabir Derneği, ODTU Öğretim Elemanları Derneği, SAREM, Türk Felsefe Derneği, Fulbright, Tarih Vakfı; yurt dışında da Turkish Studies Association ve Enstitute des Etudes Sud Est European kuruluşlarının üyesidir. Atatürkçü Düşünce Derneği Bilim Kurulu, ayrıca Merkez Yönetim Kurulu üyeliği ve Genel Başkan Yardımcılığı da yapmış olan Seçil Karal Akgün, Anıtkabir Derneği Yönetim Kurulu ve Bilim Kurulu üyesi ve bu derneğin Başkan Yardımcısıdır.
2017 yılında, Başkent Üniversitesi’nde Ord. Prof. Enver Ziya Karal Tarih Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kuran Prof. Karal Akgün, halen Merkez Müdürü olarak görev yapmaktadır. Yakın dönem Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi üzerine bilimsel çalışmalar yapmak isteyenlere bir araştırma birimi olarak hizmet veren Merkez; Ord. Prof. Enver Ziya Karal’ın zengin kütüphanesi, arşivi, haritalar, fotoğraf albümleri ile ayrıca Prof. Dr. Seçil Karal Akgün’ün kütüphanesi ve araştırma dosyalarından oluşmaktadır.