Ana Sayfa Araştırma ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi önemli çalışmalara imza atıyor

ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi önemli çalışmalara imza atıyor

ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi (DMAM), çok disiplinli bir kurum ve alanındaki en eski araştırma merkezlerinden biri olarak, 1976 yılında kuruldu.

ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi (DMAM), deprem mühendisliği, mühendislik sismolojisi ve depremlerin sosyo-ekonomik yönleri ile ilgili çeşitli konularda bilimsel ve profesyonel araştırmalar yürütmek üzere, çok disiplinli bir kurum ve alanındaki en eski araştırma merkezlerinden biri olarak, 1976 yılında kuruldu.

İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Yakut başkanlığında, inşaat, jeoloji, mühendislik bilimleri, istatistik bölümlerinden akademisyenlerin yer aldığı; İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün bir parçası olan DMAM, Yapı Mekaniği, Geoteknik ve İnşaat Malzemesi Laboratuvarlarının test olanaklarına doğrudan erişim sağlayarak yapısal elemanların ve zeminin sismik davranışını belirlemek için kullanmaktadır.

DMAM’ın uzmanlık alanları dahilinde,yapıların deprem performansının belirlenmesi ve güçlendirilmesi, Basitleştirilmiş doğrusal olmayan statik prosedürler, Sismik risk ve tehlike analizleri, Deprem sigortası, Sismik hasar tahmini için stokastik modeller, Bina enstrümantasyonu ve izleme, Dinamik benzeri testler, Geoteknik deprem mühendisliği, Sinyal işleme, Stokastik dinamik analiz, Kuvvetli yer hareketi sismolojisi, Kaynak kinematiği ve simülasyonu, Depreme dayanıklı yapı malzemeleri yer almaktadır.

ODTÜ’nün en aktif araştırma merkezlerinden biri olan DMAM bünyesinde;

  • Merkez çerçevesinde yürütülen bilimsel ve profesyonel araştırmalara dayanan birçok teknik dergi makalesi, uluslararası konferans bildirileri, kitapta bölüm ve rapor Merkez üyeleri tarafından yayınlanmakta,
  • Deprem mühendisliği ile ilgili çalışmalardaki son gelişmeleri kamuya yaymak için ulusal ve uluslararası çalıştaylar ve konferanslar düzenlenmekte,
  • Türkiye’nin depremle ilgili sorunlarına ışık tutmak üzere devlet kurum ve kuruluşlarıyla yakın ilişkiler kurularak işbirliği çalışmaları yürütülmekte,
  • NATO ve AB tarafından finanse edilen birçok uluslararası araştırma projesine dahil olunmaktadır.

DMAM, ayrıca; Türkiye’de meydana gelen yıkıcı depremlerden sonra saha gözlemleri, bilimsel çalışmalar ve teknik değerlendirmeler yaparak profesyonel yapısal rehabilitasyon projelerinde de önemli rol oynamaktadır. Bu çerçevede, geçtiğimiz Ekim ayında İzmir’de meydana gelen deprem ile ardından yaşanan Ege Denizi depremleri ile ilgili raporlar hazırlanmış ve kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Merkez hakkında daha detaylı bilgiye ve bünyesinde yürütülen çalışmalara https://eerc.metu.edu.tr/tr adresinden ulaşılabilir.

Önceki İçerikProf. Dr. Deniz Üner’e TÜBİTAK BİDEB 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı desteği
Sonraki İçerikDijital Öğretmenler II. Dönem Başvuruları Başladı!