Ana Sayfa Araştırma ODTÜ’den İzmir’in En Yüksek Binasının 30 Ekim 2020 Mw 6,6 İzmir Depremi...

ODTÜ’den İzmir’in En Yüksek Binasının 30 Ekim 2020 Mw 6,6 İzmir Depremi Tepki Kayıtları

Doç. Dr. Ozan Cem Çelik’in yürütücüsü olduğu “Yüksek Binalarda Kurulacak Yapı Sağlığı İzleme Sistemi Standardının Belirlenmesi ve Örnek Uygulaması” başlıklı proje, AFAD bünyesinde Ulusal Deprem Araştırma Programı kapsamında destekleniyor.

Üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ozan Cem Çelik’in yürütücüsü olduğu “Yüksek Binalarda Kurulacak Yapı Sağlığı İzleme Sistemi Standardının Belirlenmesi ve Örnek Uygulaması” başlıklı proje, Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) bünyesinde Ulusal Deprem Araştırma Programı kapsamında destekleniyor.

Proje kapsamında, İzmir’in en yüksek binası olan, 216 m yüksekliğindeki 48 katlı Mistral İzmir Ofis Kulesi’nin, merkez üssü binaya 71 km olan ve 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen Mw 6,6 İzmir depremine tepkileri kaydedildi. Bu kayıtlar, Türkiye’de yüksek bir binanın bu yakınlıkta ve büyüklükte bir depremden alınan ilk deprem kayıtları olması açısından önem taşıyor.

ODTÜ, 27 Ocak 2019 tarihinden bu yana, proje dahilinde kurulan, binanın çeşitli katlarına yerleştirilen ivmeölçerler ve dijital kayıt cihazlarından oluşan, 27 kanallı yapı sağlığı izleme sistemiyle bina titreşimlerini ve bina yakınında yer alan yedi AFAD kuvvetli yer hareketi istasyonuyla serbest alan titreşimlerini gerçek zamanlı olarak (7/24) izliyor.

2019 yılında yürürlüğe giren Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ile, Deprem Tasarım Sınıfı 1 ve 2 olan 105 m’den yüksek binalarda yapı tepkilerinin gerçek zamanlı olarak izlenmesi zorunlu hale getirildi. Yapı sağlığı izleme sistemleri, deprem sonrasında bina güvenliğinin kısa sürede tespit edilmesini ve ekonomik kayıpların azaltılmasını sağlıyor. Bu sistemlerin kurulumunu ve işletmesini düzenleyen AFAD Yönergesi’nin hazırlanmasını sağlayan, ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi’nde yürütülen iki araştırma projesi kapsamında sırasıyla İzmir ve İstanbul’da iki yüksek binaya örnek uygulama olarak yapı sağlığı izleme sistemleri kuruldu.

Önceki İçerikDijital Öğretmenler II. Dönem Başvuruları Başladı!
Sonraki İçerikODTÜ Denizüstü Rüzgar Enerjisi Konusunda Danimarka’yla Proje İşbirliği Yapıyor