Üniversitemizin Türkiye koordinatörlüğünü yaptığı, “Türkiye’de Kültürel Miras için İklim Değişikliği Risk Değerlendirme Sistemi Geliştirilmesi (CRAFT)” projesi, Birleşik Krallık Beşeri Bilimler Araştırma Kurulu (AHRC) fonu ile yürütülüyor.
2020 Aralık ayında başlayan ve bir yıl sürecek olan proje kapsamında, Türkiye’deki yıkıcı doğa-kaynaklı afet türlerinden ani taşkınlar ve heyelanların İstanbul’da seçilen kültürel miras sahaları üzerindeki etkisi, iklim değişikliği senaryoları göz önüne alınarak, Coğrafi Bilgi Sistemleri aracılığıyla duyarlılık ve hasar görebilirlik haritaları üzerinden değerlendiriliyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan 18 ve geçici listede yer alan 85 alanla geniş bir arkeolojik ve kültürel zenginliğe ev sahipliği yapan Türkiye’de, özellikle büyük şehirler, son yıllarda değişen iklim koşullarına bağlı yoğun yağışlar nedeniyle sık sık ani taşkınlara maruz kalıyor. Aşırı yağış olasılığının artacağına dair öngörüler nedeniyle ülkedeki kültürel mirasın sel ve heyelan duyarlılık haritalarının çıkarılmasına ve özellikle Türkiye’deki tescilli kültür varlıklarının üçte birine sahip İstanbul’da, kültürel mirasa yönelik risk yönetimine ihtiyaç duyuluyor. CRAFT projesi ile, Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) ve UNESCO tarafından da vurgulanan bu ihtiyaç doğrultusunda, İstanbul Tarihi Yarımada ve UNESCO Dünya Miras alanlarında, başta taşkın ve heyelanlar olmak üzere, iklim değişikliğinin kısa ve uzun vadeli olumsuz etkileri üzerine bir risk değerlendirme çerçevesi geliştirilmesi hedefleniyor.
Geliştirilen çerçeve doğrultusunda İstanbul için afetlere dirençli ve sürdürülebilir bir kültürel mirasa ulaşmayı amaçlayan projenin ekibinde, Türkiye koordinatörü, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nejan Huvaj, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi ve Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Meltem Şenol Balaban, İnşaat Müh. Bölümü yüksek lisans öğrencisi Olgu Orakcı, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Programı doktora öğrencisi Kadir Anıl Tarancı ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümü doktora adayı Aynur Uluç ile birlikte, Durham Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacı ve uzmanlar yer alıyor.
Tüm proje partnerleri bu bağlantıda görülebilir: https://ce.metu.edu.tr/tr/duyuru/yeni-uluslararasi-proje-iklim-degisikligi-ve-kulturel-miras.