Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ufuk 2020 programının sonunda desteklenen proje sayısı itibariyle Türkiye’deki üniversiteler arasında birinci oldu. ODTÜ, sayı bakımından birinciliği Koç Üniversitesi’yle paylaşırken projelerin toplam bütçesi bakımından ise ikinci sırada yer aldı. 2007-2020 yılları arasını kapsayan Ufuk 2020 ve 7. Çerçeve Programlarına ait projelerin toplamında en yüksek araştırma bütçesine ODTÜ’lü araştırmacılar sahip oldu. 2014-2020 yılları arasında yürütülen 51 Ufuk 2020 projesinde üniversitenin kullandığı bütçe ise 16,8 milyon Euro olarak hesaplandı. Yedinci Çerçeve Programını da birinci olarak tamamlayan ODTÜ, Beşinci Çerçeve Programı’ndan bu yana toplam 47 milyon Euro bütçeye sahip 200 projede desteklendi.
“Güneş Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜNAM)” ile Türkiye’nin Twinning projesi kazanan ilk üniversitesi olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Deniz Bilimleri Enstitüsü ile Türk üniversitelerinin ilk çok-ortaklı konsorsiyum proje koordinatörlüğünü üstlenmenin yanı sıra çok ortaklı altı Ufuk 2020 projesinin koordinatörlüğünü yürütüyor. Ufuk 2020 programı dışında, Avrupa Araştırma Konseyi’nden (European Research Council-ERC) proje desteği alan Türkiye’nin ilk devlet üniversitesi unvanını elinde bulunduran ODTÜ’de halen üç ERC projesi ve bir ERC Kavram Kanıtı projesi devam ediyor.
ODTÜ, EURAXESS Platformunun en önemli unsurlarından biri olan “Araştırmada İnsan Kaynakları Mükemmeliyet Sertifikası” ile bir ilke daha imza atarak Ağustos 2020 itibariyle HR Logo kullanma hakkı kazanan Türkiye’nin ilk üniversitesi oldu.