Ana Sayfa Haber ODTÜ mezunları dünyanın dört bir yanında

ODTÜ mezunları dünyanın dört bir yanında

Sosyal medya platformu LinkedIn üyesi yaklaşık 115 bin ODTÜ mezunu ile derlenen veriye göre, her beş ODTÜ mezunundan biri yurt dışında yaşıyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi; ilk mezunlarını verdiği 1960 yılından bu yana 150 bine yakın mezunuyla iş ve bilim dünyasına katkı sağlıyor. Sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde yaşayan, sosyal medya platformu LinkedIn üyesi yaklaşık 115 bin ODTÜ mezunu ile derlenen veriye göre, her beş ODTÜ mezunundan biri yurt dışında yaşıyor.

ABD ilk sırada

ODTÜ mezunlarının Türkiye dışında yaşadıkları ülkeler göz önüne alındığında, yaklaşık altı bin mezunla Amerika Birleşik Devletleri başı çekiyor. 1500’e yakın ODTÜ mezununun ise Kanada’da yaşadığını gösteren verilere göre Amerika kıtasında bulunan ülkelerde çalışan ODTÜ mezunları; Google, Amazon, Microsoft, Facebook, Apple, Intel gibi dünyanın en büyük ve en çok çalışılmak istenen firmalarında ya da Stanford, MIT gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinde görev alıyorlar. Amerika kıtasında bulunan ODTÜ mezunları çoğunlukla Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, İşletme ve Makina Mühendisliği bölümlerinde öğrenim görerek mühendislik, eğitim, iş geliştirme alanlarında çalışıyorlar.

Avrupa’nın her ülkesinde ODTÜ mezunu

Avrupa’da çalışan ODTÜ mezunlarına bakıldığında, yaklaşık 10 bin kişinin Avrupa’nın tüm ülkelerinde bulunduğu görülüyor. Avrupa ülkeleri arasında en yüksek ODTÜ’lü nüfusu; Almanya, İngiltere ve Hollanda’da bulunuyor. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, İşletme ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinden mezun olarak mühendislik, iş geliştirme ve araştırma alanlarında çalışmalarını sürdüren Avrupa’daki ODTÜ mezunları; sektörel olarak da çeşitlilik gösteren firmalarda kendilerine iş buluyor. Çip üretimine dünya çapında katkı sunan Hollanda merkezli ASML, ODTÜ mezunlarının ilk tercihi olurken, Amazon, Philips, Google ve Booking.com gibi dünya çapında firmalar ile dünya sıralamalarında önde gelen Hollanda üniversiteleri ODTÜ mezunlarının çalıştıkları kurumlar arasında başı çekiyor.

Üç binden fazla mezun ise Asya ülkelerinde yaşıyor. Asya ülkelerinde ilk üç sırayı ise Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan ve Rusya oluşturuyor. Bu ülkelerde yaşayan ODTÜ mezunları ağırlıklı olarak İnşaat Mühendisliği, İşletme ve Makina Mühendisliği bölümlerinde öğrenim gören ve operasyon, iş geliştirme ve mühendislik alanlarında çalışan kişilerden oluşuyor. Asya ülkelerinde çalışan ODTÜ mezunlarının çalıştıkları firmalarda ilk üç sırada ise petrol ve inşaat firmaları yer alıyor.

Antarktika’da bile ODTÜ’lüler var

Okyanusya ülkelerinden Avustralya ve Yeni Zelanda’da bulunan ODTÜ mezunları mühendislik, eğitim ve iş geliştirme alanlarında, çoğunlukla Elektrik ve Elektronik, İnşaat ve Makina Mühendisliği bölümlerinden mezun olarak çalışıyorlar. Sektörel bazda ise ODTÜ mezunları, diğer kıtaların aksine eğitim alanında yoğunlaşarak Avustralya’nın büyük üniversitelerinde görev alıyorlar.

Antarktika ve İzlanda gibi dünyanın en uzak köşelerindeki ODTÜ mezunları ise gıda, jeoloji ve oşinografi alanlarında araştırma ve satış faaliyetleri sürdürüyorlar.

Dünyaca ünlü kurum ve üniversitelerin yönetim kadrolarında da ODTÜ’lüler dikkat çekiyor

Türkiye’nin önde gelen birçok üniversitesinin rektörleri ODTÜ mezunları arasında yer alırken dünyanın en iyi üniversitesi olarak gösterilen MIT’de Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi bölüm başkanlığı görevini ODTÜ mezunu Asuman Özdağlar yapıyor.

ODTÜ Matematik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinden çift ana dal mezunu Eren Bali ise girişimci yönüyle dikkat çekiyor. 2010 yılında Udemy’i kuran ve değeri bir milyar dolardan fazla olan yeni girişimlere verilen ismiyle “unicorn” haline getiren Bali’nin yeni girişimi, sağlık alanındaki Carbon Health’in de aldığı yeni yatırımlarla değerinin şimdiden üç milyar dolardan fazla olduğu belirtiliyor.

İnşaat Mühendisliği bölümü mezunumuz, çalışmalarını Washington Üniversitesi’nde sürdüren Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe ise; NASA’nın Mars’a inen Perseverance Rover aracının rehberlik, yön bulma ve kontrol algoritmalarını geliştiren ekipte yer alarak tarihe imzasını atmış oldu.

Önceki İçerikEren Bali’den Yeni Unicorn: Carbon Health
Sonraki İçerikODTÜ takımı, Google Solution Challenge finalinde