ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ülkü Yetiş ve Prof. Dr. Filiz Dilek; Gıda Endüstrisi Yan Ürünlerinin Kullanımına Yönelik Bir İnovasyon Projesi olan NEWFEED’de proje ortağı olarak yer alıyor.
ODTÜ ortaklığındaki, “Gıda Endüstrisi Yan Ürünlerini (atıklarını) Döngüsel-Ekonomi yaklaşımı ile İkincil Yem Maddelerine Dönüştürme” projesi NEWFEED, 1 Temmuz 2021’de başladı. AB Ufuk 2020 Çerçevesi kapsamında desteklenen PRIMA programının bir parçası olan projede, Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, İspanya ve Mısır olmak üzere dört ülkeden 14 ortak yer alıyor.
Toplam 48 ay sürecek proje, gıda endüstrisinin yan ürünlerini döngüsel ekonomi yaklaşımı ile yüksek değerli ikincil yemlere dönüştürerek alternatif hayvan yemleri geliştirmeyi ve hayvancılık üretiminde uygulamayı amaçlıyor. Proje ayrıca, çevresel etki ve maliyetlerin azalmasını sağlayarak yerel gıda endüstrisi yan ürünlerinin değerlendirilmesi yoluyla Akdeniz hayvancılığının sürdürülebilirliğinin artırılmasına odaklanıyor.
Projede yer alan inovasyon eylemi, Akdeniz Bölgesi’ndeki gelişmiş gıda endüstrisi yan ürünlerinden (atıklarından) elde edilen alternatif yem kaynaklarının teknik ve ekonomik uygulanabilirliğini doğrudan test etmeyi ve göstermeyi hedefliyor. Çalışma ile, proje ortağı ülkelerden İspanya’da şarap imalathanelerinden ortaya çıkan üzüm sapı, süt koyunları ve sığırları için yeni bir yem bileşeni üretmek amacıyla ikincil yem maddesi olarak; Yunanistan’da portakal suyu endüstrisinden ortaya çıkan portakal kabuğu, süt koyunları için bir yem bileşeni olarak; Mısır’da zeytinyağı endüstrisinden ortaya çıkan zeytin küspesi, kümes hayvanları için bir yem bileşeni olarak değerlendirilecek. Türkiye ve Yunanistan ortaklığında ise bu üç farklı değer zincirinin çevresel, ekonomik ve sosyal etkileri yaşam döngüsü analizi yoluyla incelenecek.