Ana Sayfa Ödül TÜBA GEBİP 2022 ödüllerine ODTÜ’den üç araştırmacı layık görüldü

TÜBA GEBİP 2022 ödüllerine ODTÜ’den üç araştırmacı layık görüldü

ODTÜ’den üç araştırmacı Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (TÜBA GEBİP) 2022 Ödülü’ne layık görüldü. Bu yılki ödüller 21 farklı kurumdan 34 üstün başarılı genç bilim insanına verildi.

ODTÜ’den üç araştırmacı Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (TÜBA GEBİP) 2022 Ödülü’ne layık görüldü. Bu yılki ödüller 21 farklı kurumdan 34 üstün başarılı genç bilim insanına verildi.

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Serdar Kocaman ile Kimya Bölümü’nden Doç. Dr. Çağatay Dengiz Doğa Bilimleri alanında, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Eda Aydoğan Güngör ise ise Mühendislik Bilimleri alanında GEBİP ödülü aldı.

TÜBA-GEBİP ödülleri, doğa, mühendislik, sağlık bilimleri ile sosyal bilimler alanlarında çalışan üstün başarılı genç bilim insanlarını, bilimsel çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeleri, kendi çalışma gruplarını oluşturmaları, Türkiye kaynaklı uluslararası düzeyde nitelikli proje ve yayınlarını ödüllendirme ve teşvik amacıyla 2001’den beri veriliyor. Ödül sahiplerine 3 yıl boyunca her yıl 35 bin liralık mali desteğin sağlandığı TÜBA-GEBİP ödülleri kapsamında, tez aşamasındaki doktora öğrencileri için ise ayrıca her yıl 15 bin liralık ek destek ve akademi üyelerince danışmanlık da sağlanıyor.

GEBİP; Sosyal Bilimler ile Fen, Mühendislik ve Sağlık Bilimleri alanında çalışan üstün başarılı genç araştırıcılar ile onların çalışma gruplarını kapsayan ve üç yılda bir yenilenen bir ağ oluşturarak Türkiye’de yetkin bir araştırmacı kuşağı kazandırmayı ve Türkiye’nin bilimsel kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Ödül alan ODTÜ araştırmacılarının yürüttükleri çalışmalar şöyle:

Doç. Dr. Serdar Kocaman

İnternet erişiminin sağlandığı teknik altyapı optik ve elektriksel yapıların beraber kullanıldığı sistemler içermektedir. Bu kapsamda, elektronik endüstrisinde olduğu gibi performans limitlerine kadar silikonun kullanıldığı, silikonun yeterli olmadığı uygulamalarda ise III-V grubu malzemelerin kullanıldığı hibrit sistemler yaygın olarak tercih edilmektedir. Bu sistemlerin geliştirilmesi sürecinde tasarım aşaması, hız ve ekonomik açıdan kritik öneme sahiptir. Günümüzde, bu sistemlerde birden çok malzeme sistemi ve teknolojisinin kullanılıyor olması, tasarım adımının klasik araçlarla parça parça yapılmasına neden olmaktadır. Doç. Dr. Serdar Kocaman’ın önerilen projesi kapsamında çip üzeri aygıtların birlikte tasarlanması için bir platform oluşturulması üzerine çalışılacaktır.

Doç. Dr. Çağatay Dengiz

Doç. Dr. Çağatay Dengiz organik sentez, hesaplamalı kimya ve malzeme bilimi arayüzünde araştırmalar yapmakta ve güncel olarak klik-tipi tepkimeler aracılığıyla fonksiyonel malzemelerin hızlı ve yüksek verimli sentezleri üzerine çalışmaktadır. Çalışmaların temel bilim alanındaki katkılarının yanı sıra doğrusal olmayan optik alanında da çeşitli uygulamalar bulması beklenmektedir.

Dr. Öğr. Üyesi Eda Aydoğan Güngör

Dünya nüfusunun artması ve sanayinin gelişmesi beraberinde ciddi çevre kirliliği problemlerini getirmiştir. Bu nedenle ‘yeşil enerji’ konseptleri araştırılmakta ve ulaşımda karbon salınımının azalması için birçok çalışma yapılmaktadır. Enerji, Havacılık ve Uzay sistemlerinde sıcaklıklar arttıkça ve bileşenlerin ağırlıkları azaldıkça verim arttırılarak kullanılan yakıt azaltılabilmekte ve böylece karbon salınımı minimize edilebilmektedir. Titanyum alaşımları özellikle havacılık ve uzay sektöründe sıkça kullanılmaktadır. Fakat bu alaşımların hem yüksek sıcaklık dayanımları hem de aşınma dirençleri düşüktür. Diğer yandan, refrakter yüksek entropili alaşımlar yüksek sıcaklıklarda yüksek mukavemete ve aşınma direncine sahiptirler. Dr. Öğr. Üyesi Eda Aydoğan Güngör’ün projesinde, bu iki alaşım kullanılarak soğuk spreyleme eklemeli imalat yöntemiyle fonksiyonel olarak dereceli kaplama malzemeleri üretilecektir.

Önceki İçerikODTÜ’den Makine Yağlarının Kullanım Ömrünü Belirleyebilecek Çalışma
Sonraki İçerikODTÜ, beş yıldır Araştırma Üniversiteleri arasında birinci sırada