Ana Sayfa Etkinlik Rektörlük ders serisi kapsamında emekli NASA astronotu Dorothy Metcalf-Lindenburger ODTÜ’ye konuk olacak

Rektörlük ders serisi kapsamında emekli NASA astronotu Dorothy Metcalf-Lindenburger ODTÜ’ye konuk olacak

Gelenekselleşen Rektörlük ders serisi kapsamında emekli NASA Astronotu Dorothy Metcalf-Lindenburger, 2 Ekim Pazartesi günü ODTÜ'ye gelecek.

ODTÜ’nün gelenekselleşen Rektörlük ders serisi kapsamında emekli NASA Astronotu Dorothy Metcalf-Lindenburger, 2 Ekim Pazartesi günü 14.00 – 15.00 saatleri arasında, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi (KKM) Kemal Kurdaş Salon’unda, “Hayallerinizi Uçurun” (Launching Your Big Dreams) başlıklı konuşma yapacak. Etkinliğe ODTÜ öğrencileri ve personelinin yanı sıra Altındağ ve Polatlı gibi Ankara’nın çeşitli ilçelerinden davet edilen 500’ü aşkın orta okul öğrencisi de katılacak.

Dersin ardından, Metcalf-Lindenburger, ODTÜ Astronomi topluluğu öğrencileriyle bir araya gelecek.

 

Dorothy Metcalf-Lindenburger Kimdir?

Dorothy Marie “Dottie” Metcalf-Lindenburger, 2 Mayıs 1975 tarihinde doğmuş olan Amerikalı emekli bir astronottur. 2004 yılında eğitimci misyon uzmanı olarak seçildiğinde Metcalf-Lindenburger Vancouver, Washington’daki Hudson’s Bay Lisesinde fen bilimleri öğretmenliği yapmaktaydı. Uzay Kampının verdiği kadın mezunlar arasından astronot olabilen ilk kişi olmayı başardı. Ekibiyle birlikte, ilerideki uzay araştırma ve keşiflerine uygulanabilecek uzay yürüyüşü simülasyonları yapmış ve bir asteroitte çalışmak için teknikler geliştirmeye çalışmıştır. STEAM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Sanat ve Matematik) eğitimlerinin teşvik edilmesi konusunda düzenli olarak dünya çapında konuşmalar yapmaktadır.

NASA Kariyeri

Metcalf-Lindenburger, 2004 yılının Mayıs ayında NASA tarafından astronot adayı olarak seçildi. Astronot adayı eğitimi oryantasyon toplantıları, turlar, bilimsel ve teknik bilgilendirmeler, Shuttle (mekik) ve Uluslararası Uzay İstasyonu sistemleri ile ilgili yoğunlaştırılmış eğitimler, fizyolojik eğitim, T-38 uçuş eğitimi, suda ve vahşi doğada hayatta kalma eğitimleri gibi pek çok farklı alanda eğitim süreçleri içermekteydi. Bu eğitimlerin hepsini başarıyla tamamlayan Metcalf-Lindenburger, 2006 yılının Şubat ayında NASA astronotu olmaya hak kazandı. Daha sonra, 2010 yılının Nisan ayında Uluslararası Uzay İstasyonuna bir mekik gönderilmesini amaçlayan STS-131 misyonunda uzman olarak görev aldı. Misyonun ana yükü Çok Amaçlı Lojistik Modülüydü.

Tüm üyeleri astronotlardan oluşan Max Q isimli rock grubunun da uzun süredir solistliğini üstlenen Metcalf-Lindenburger, Apollo-11’in aya inişinin 40. Yılı şerefine düzenlenen kutlamalar çerçevesinde 20 Temmuz 2009 tarihinde oynanan Houston Astros-St.Louis Cardinals maçı öncesinde stadyumda milli marşı seslendirmişti.

16 Nisan 2012’de NASA, Metcalf-Lindenburger’in, Aquarius sualtı laboratuvarında 11 Haziran 2012’de başlaması ve on iki gün sürmesi planlanan NEEMO-16 denizaltı keşif misyonuna liderlik edeceğini duyurdu. NEEMO-16 mürettebatı 11 Haziran günü sabah 11.05’te başarıyla suyun altına “iniş gerçekleştirdi.” 12 Haziran sabahı itibarıyla sualtındaki ilk 24 saatini dolduran Metcalf-Lindenburger ve ekibi resmi olarak “sualtı araştırmacısı” (aquanaut) unvanı aldılar. Mürettebat misyon sonunda 22 Haziran’da güvenli bir şekilde yüzeye dönmeyi başardı.

Metcalf-Lindenburger, Seattle bölgesinde yaşamak ve çalışmalarını sürdürmek üzere 13 Haziran 2014’te NASA’dan emekli oldu.

Uzay Uçuşu

5-20 Nisan 2010 tarihleri arasında yürütülen STS-131 Discovery isimli Uluslararası Uzay İstasyonuna ikmal misyonu, Florida’da bulunan Kennedy Uzay Merkezinde gece vakti gerçekleştirilen fırlatma ile başladı. İstasyona varıldıktan sonra Discovery mürettebatının ikmal için getirdiği yaklaşık 12 tondan fazla ağırlığa sahip donanım, malzeme ve ekipman arasında yeni mürettebat uyku alanları, üç deney rafı ve bağlanması için üç kez uzay yürüyüşüne çıkılmasını gerektiren bir tank dolusu amonyak soğutucusu da vardı. Dönerken ise Discovery’nin yük bölmesindeki Çok Amaçlı Lojistik Modülü olan Leonardo, içinde çeşitli donanım parçaları ve bilimsel çıktılar bulunan yaklaşık 3 ton ağırlığında çöp ile birlikte dünyaya geri geldi. STS-131 misyonu 15 gün, 2 saat, 47 dakika, 10 saniyede başarıyla tamamlandı ve misyon boyunca 238 dünya yörüngesinde tam 6.232.235 kara mili yol kat etti.

Önceki İçerikODTÜ, QS 2024 Avrupa Sıralaması’nda, Avrupa 124’üncüsü, Türkiye birincisi oldu
Sonraki İçerikODTÜ, THE 2024 Dünya Üniversiteleri Sıralamasında 351-400 Bandında Yer Alarak Türkiye’de Devlet Üniversiteleri Arasında İlk Sıraya Yerleşti