Ana Sayfa Haber ODTÜ-GÜNAM’dan Türkiye’nin en kapsamlı TarımGES projesi

ODTÜ-GÜNAM’dan Türkiye’nin en kapsamlı TarımGES projesi

ODTÜ-GÜNAM yürütücülüğünde, Türkiye'nin ilk güneş takip sistemli açık alandaki tarım arazisi üzerine kurulu güneş enerjisi santrali (GES) Ayaş Tarım GES projesi başladı.

ODTÜ-GÜNAM yürütücülüğünde, Türkiye’nin ilk güneş takip sistemli açık alandaki tarım arazisi üzerine kurulu güneş enerjisi santrali (GES) Ayaş Tarım GES projesi başladı.

Türkiye’de güneş takip sistemli bir güneş enerjisi santralinin, açık alandaki bir tarım arazisi üzerine kurulduğu ilk ve en kapsamlı uygulama olan Ayaş TarımGES projesinin açılışı 12 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirildi.

Açılışı 12 Ekim 2023 tarihinde yapılan projenin tanıtım sunumlarını; proje ortağı kurum temsilcileri olarak T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, ODTÜ-GÜNAM Yönetim Kurulu Başkanı ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Turan, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Emine Doğrukök, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Genel Müdürü Dr. Metin Türker ve ODTÜ-GÜNAM Modül Teknolojileri Birim Koordinatörü Doç. Dr. Talat Özden yaptı.

ODTÜ-GÜNAM Müdürü Tayfun Hız ve Ayaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden ilgili yetkililer de dahil olmak üzere tüm proje ortağı kurum temsilcileri, proje tanıtım sunumları sonrasında kurdele kesim töreni ile açılışı yapılan Ayaş TarımGES sahasında yetişen sebzeler üzerine incelemelerde bulundular. Projeye katkı veren kuruluşların yetkilileri de açılış kapsamında ODTÜ-GÜNAM temsilcileri ile çeşitli değerlendirmeler yapma fırsatı buldular.

 

Ayaş TarımGES hakkında

Türkiye için oldukça değerli olan tarım arazilerinin yüksek teknolojili sürdürülebilir kalkınma hedefiyle ODTÜ-GÜNAM tarafından yürütülen proje, üniversite, sanayi ve tarım odaklı olması açısından önem taşıyor. Proje, yükseltilmiş fotovoltaik (PV) güneş panelleri yardımıyla enerji üretimi ve tarımsal faaliyetlerin eş zamanlı yürütülmesini amaçlıyor. Tarım GES tasarım metodolojisini belirleyecek doğru veri setini oluşturmayı hedefleyen proje kapsamında şu ana kadar salatalık, domates, havuç, kırmızı lahana, biber, ıspanak gibi birçok sebze yetiştirildi.

Önceki İçerikDoç. Dr. Feyza Kazanç Özerinç’e L’Oréal-UNESCO “Bilim Kadınları İçin” Ödülü
Sonraki İçerikTürkiye’nin BM Okyanus On Yılına Katkıları Konferansı