Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bağışıyla kurulan kompost makinesi, 29 Mart Cuma günü, saat 14.00’te yapılan törenle kullanıma açıldı. ODTÜ Tasarım Fabrikası’nın yanında bulunan Ağaçlandırma ve Çevre Düzenleme Müdürlüğü’ndeki sera alanına kurulan kompost makinesinin açılış törenine, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. M. Verşan Kök’ün yanı sıra üniversite yönetimi ile personeli ve yuva öğrencileri katıldı.
Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü etkinlikleri kapsamında yapılan açılış törenindeki konuşmasında Rektör Kök, ODTÜ’nün en genç öğrencileri olan yuva öğrencileriyle, atık azaltma, geri dönüşüm ve yeniden kullanım gibi çevre bilincinin arttırılmasına yönelik konuları ele aldı. Konuşmasına sıfır atık kavramını açıklayarak başlayan Prof. Dr. Kök, atıkların kontrol altına alınmasının, kaynakların sürdürülebilirliğiyle olan ilişkisine ve ekonomik boyutuna değindi. Prof. Dr. Kök konuşmasına şöyle devam etti: “Sıfır atık felsefesi, atıkların sadece bir sorun olarak görülmesinden ziyade bir kaynak olarak görülmesini de bizlere gösteriyor. Bu da atıkların yeniden değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması anlamına geliyor. Ancak sıfır atık bizler için bir yaşam tarzı olmalı. Günlük hayatımızda küçük değişiklikler yaparak büyük çapta bir atık azaltımı gerçekleştirebiliriz. Örneğin tek kullanımlık ürünler yerine, uzun ömürlü ve tekrar kullanılabilir ürünleri tercih edebiliriz. Ambalajlı ürünler yerine ambalajsız ürünleri satın alabilir, geri dönüşüm kutularını etkili bir şekilde kullanabilir ve organik atıklarımızı kompost yaparak değerlendirebiliriz.”
Organik atıkları doğal yolla parçalayan kompost makinaları sayesinde, mutfak atıkları, bahçe atıkları ve diğer organik malzemeler geri dönüştürülerek toprak iyileştirici kompost elde edilebildiğini kaydeden Kök, “kompost aynı zamanda, toprağın verimini de arttırıyor, su tutma kapasitesini iyileştiriyor ve bitkilerin de sağlıklı büyümesine imkan sağlıyor. Ayrıca kompostlama süreci sırasında çok önemli olduğunu bildiğimiz sera gazı emisyonları ve atık miktarı önemli ölçüde azalıyor” sözleriyle kompostlamanın önemini açıkladı. Rektör Kök, parklar, okullar, üniversiteler ve hastaneler gibi toplu kullanım alanlarında bu tür makinaların kullanılmasının, atık miktarının ve çevreye olan olumsuz etkilerin azaltılmasını sağladığını, tarım sektöründe ise kimyasal gübre kullanımını azaltarak toprağın verimliliğini arttırdığını sözlerine ekledi. Atıkların azaltılması konusunda küçük adımların bile çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Kök, “Unutmayalım ki her atık, bir başka kaynağın israfıdır. Bu nedenle atıklarımızı azaltıp geri dönüştürelim ve gelecek için daha sürdürülebilir dünyayı inşa etmeye başlayalım” dedi.
Türkiye’de 2017 yılında başlatılan Sıfır Atık Projesi’ne ODTÜ’nün 2020 yılında dahil olduğunu ve aynı yıl Temel Sıfır Atık Belgesi’ni aldığını hatırlatan Kök, ODTÜ’de Sıfır Atık Bilgi Sistemi’nin kurulması sayesinde, atık oluşumunun önlenmesi, atıkların azaltılması, kaynağından ayrı biriktirilmesi, geçici depolanması, ayrı toplanması, taşınması, işlenme süreçlerinin yönetilmesi ve atıkların izlenebilmesinin de gerçekleştirilebildiğini kaydetti. Prof. Dr. Verşan Kök, konuşmasının sonunda, kompost makinesini ODTÜ’ye bağışlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile makinenin işletmeye alınmasında emeği geçen Genel Sekreterlik, İdari Mali İşler Daire Başkanlığı, Sıfır Atık Birimi, Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığı ve Ağaçlandırma ve Çevre Düzenleme Müdürlüğü’ne teşekkür etti.
Açılış konuşmasının ardından, ODTÜ yönetimi, yuva öğrencileri ve tören katılımcıları kompost makinesini ve makinenin çalışma süreçlerini yerinde inceledi.
Tören etkinlikleri kapsamında, kompost makinesinin incelenmesinden sonra, ODTÜ hocaları ve yuva öğrencileri birlikte fidan ve çiçekler dikti.
Yuva öğrencilerinin, çevre ve doğa temalı şarkılarla yaptıkları gösteri ise katılımcılardan büyük beğeni topladı.