Ana Sayfa Araştırma Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nde Tasarım ve Analiz Laboratuvarı açıldı

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nde Tasarım ve Analiz Laboratuvarı açıldı

TUSAŞ tarafından kurulan laboratuvarın açılış töreni, 31 Mayıs Cuma günü yapıldı.

Türk Havacılık ve Uzay San. A.Ş.’nin (TUSAŞ) ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nde kurduğu Havacılık ve Uzay Bilimleri Tasarım ve Analiz Laboratuvarı, 31 Mayıs Cuma günü düzenlenen törenle açıldı.

Tören, ODTÜ Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Oğuzhan Hasançebi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkan Özgen ile TUSAŞ Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özkan Altay’ın katılımıyla yapıldı.

Tasarım ve Analiz Laboratuvarı, TUSAŞ ile işbirliği içerisinde yürütülecek lisansüstü araştırmalar ve doktora tezleri için kullanılacak. Böylelikle laboratuvarın, ileri düzeyde yapılacak araştırmalar sayesinde, ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü ile TUSAŞ arasındaki ilişkilere katkı sağlaması bekleniyor. Laboratuvardaki hesaplama altyapısı, aerodinamik, itki, havacılık yapıları ve malzemeleri, uçuş mekaniği ve kontrol alanlarında özgün mühendislik yazılımları geliştirilmesi, açık kaynak kodlu yazılımların akademi ve endüstride daha yaygın kullanılması gibi ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nde yoğun olarak çalışılan araştırma alanlarına katkı sağlayacak. Açılan laboratuvarda ayrıca, çok disiplinli optimizasyon, sürüdürülebilir enerji kaynakları ve yapay zekanın, havacılık ve uzay sektöründe daha yaygın kullanılması için de AR-GE faaliyetleri yürütülecek.

Kaan, Hürjet, Hürkuş, Gökbey, ANKA-3, ANKA-S ve Aksungur gibi havacılık ürünleri olan TUSAŞ’ta, ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü mezunları, tasarım, geliştirme ve ürüne dönüştürme aşamalarında önemli roller üstleniyor. ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nden akademisyenler, TUSAŞ’ta yürütülen farklı projelerin çeşitli aşamalarında görevler üstleniyor, projelerin hayata geçirilmesine önemli katkılar veriyor.

Prof. Dr. Serkan Özgen (Fotoğraflar: Orkun Şahin)

Törende açılış konuşmasını Havacılık ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkan Özgen yaptı. Özgen konuşmasında yeni açılan laboratuvar sayesinde TUSAŞ ile ODTÜ arasındaki, süregelen işbirliğinin bir başka boyuta taşınacağını belirterek “Üniversitemizin, bölümümüzün Türk havacılığına daha derin ve kapsamlı katkı sağlamasını temenni ediyorum” dedi.

“TUSAŞ’ın birçok projesinde mezunlarımızın değerli katkıları ve rolleri olmuştur”

Prof. Dr. Oğuzhan Hasançebi

ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Oğuzhan Hasançebi laboratuvarın açılış töreninde yaptığı konuşmada ODTÜ Mühendislik Fakültesi ile TUSAŞ’ın arasındaki ilişkinin uzun ve köklü bir geçmişe dayandığını söyledi. TUSAŞ’ın Mühendislik Fakültesi mezunlarının en çok istihdam edildiği kuruluşlardan biri olduğunu da dile getiren Hasançebi, “TUSAŞ’ın birçok projesinde mezunlarımızın değerli katkıları ve rolleri olmuştur” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Oğuzhan Hasançebi sözlerine şöyle devam etti: “Açılışını yaptığımız bu laboratuvarın ülkemiz havacılık ve uzay sektörüne yapmakta olduğu katkıyı daha da arttıracağına dair inancımla, bugün havacılık ve uzay alanında teknolojiyi takip eden veya taklit eden ülke konumundan çıkmakta olan ülkemizin teknolojiyi tanımlayan geliştiren ve yönlendiren ülke konumuna geçiş sürecini hızlandırmasını temenni ediyorum.”

“Amacımız sanayinin problemlerini üniversiteye indirebilmek”

Dr. Özkan Altay

TUSAŞ Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özkan Altay ise laboratuvarın açılışında esas amaçlarının sanayi problemlerini üniversiteye indirebilmek olduğunu söyledi. Öğrenciler ve akademisyenlere ulaşmak istediklerini belirten Altay, temel hedeflerinin öğrenciler ve akademisyenlerle olan bağlarının daha da kuvvetli hale getirmek olduğunu dile getirdi. TUSAŞ’ın üniversitelere yönelik birçok desteğinin bulunduğunun altını çizen Altay, ODTÜ dahil olmak üzere çok sayıda üniversitede toplam 350’den fazla projenin yürütüldüğünü ifade etti. Altay, sözlerine şöyle devam etti: “Yaklaşık bin öğrencinin üzerinde bir öğrenci sayısına ulaşmış durumdayız. Biz bunları çok değerli buluyoruz. Çünkü gerçekten çözmemiz gereken problemleri öğrencilerimizin yeteneğinden, akademisyenlerimizin uzmanlık alanlarından yararlanarak kendi mentörlerimizin de desteğiyle çözüm arayışındayız. Ve çok başarılı sonuçlar elde ettiğimizi söyleyebiliriz. Bu laboratuvarımıza çeşitli projeler vereceğiz ve bunları destekleyeceğiz.”

TUSAŞ olarak çok sayıda ürünlerinin mevcut olduğunu belirten Altay, bu ürünlerin birçoğunun aslında büyük AR-GE projeleri kapsamında teklif edildiğini söyledi. Bu projelerin çok kritik teknolojilnin geliştirilmesini beraberinde getirdiğini kaydeden Altay, bunun ancak teknik anlamdaki kaynakların doğru kullanılmasıyla yerine getirilebileceğini söyledi. Konuşmasının devamında Özkan Altay, “bu ekosistemin bence en büyük bacaklarından birisi de üniversiteler. Değerli öğrencilerimiz uzman akademisyenlerimizle birlikte bu zorluğun üstesinden gelebileceğimize inanıyoruz. Üniversiteleri desteklememiz bu laboratuvarları ve projeleri desteklememizin temel nedeni aslında bu ilişkiyi kuvvetlendirerek çözüm alanını bu anlamda genişletmek” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından ODTÜ öğrencileri, başta ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Oğuzhan Hasançebi ve TUSAŞ Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özkan Altay olmak üzere TUSAŞ heyetine laboratuvarda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

 

 

Önceki İçerikBeyin ve Bilişsel Bilimler Sempozyumu’nun 10’uncusu ODTÜ’de yapıldı
Sonraki İçerikSağlıkta Yapay Zeka Temel Eğitimi Sertifika Programı başladı