Ana Sayfa Araştırma ODTÜ “Yeşil Kimya: Yeşil Dünya” projesi ile çevre bilinci kazandıracak

ODTÜ “Yeşil Kimya: Yeşil Dünya” projesi ile çevre bilinci kazandıracak

TÜBİTAK 4004 programı kapsamında desteklenen projenin etkinlikleri 2-6 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

ODTÜ Merkez Laboratuvarı uzmanlarından Kimyager Sevil Erkut’un ODTÜ adına yürütücülüğünü yaptığı Yeşil Kimya: Yeşil Dünya projesi, TÜBİTAK 4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları 2023 çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje kapsamındaki etkinlikler, ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü’nün ev sahipliğinde, 2-6 Eylül tarihleri arasında, 7’inci sınıf öğrencilerinden seçilen 25 katılımcı ile yapılacak.

Çevre kirliliğini önleme ve sıfır atık kavramlarını hem laboratuvar ölçeğinde hem de endüstriyel ölçekte mühendislik açısından ele alan “Yeşil Kimya” kavramından ilham alan projede, çevre bilincinin arttırılmasının yanı sıra çevre sorunlarına karşı duyarlılığın ve sorumluluk bilincinin geliştirilmesi hedefleniyor. Yeşil kimya yaklaşımı, günlük hayatta sıkça karşılaşılan kimyasal maddeler ve bu maddelerden üretilmiş ürünlerin çevreye ve insan sağlığına potansiyel zararlarını önleme, azaltma veya alternatiflerini bulma konusunda yardımcı oluyor. Çevre bilinci ise, bireylerin ve toplumların çevre ile ilgili sorunları anlamaları, çevre dostu davranışlar sergilemeleri, atık azaltma ve doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasına katkıda bulunma yetenekleri olarak tanımlanıyor. Çevresel sürdürülebilirlik ve çevresel sorunların azaltılmasına yönelik benzer hedeflere sahip olan Yeşil Kimya ve Çevre Bilinci kavramları arasında güçlü bir bağ bulunuyor. Bu doğrultuda, Yeşil Kimya: Yeşil Dünya projesinde, atık yönetimi ve sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturmak, yeşil kimya uygulamalarını doğa dostu tercihlerde kullanabilme yeteneklerini geliştirmek ve katılımcıları kendi topluluklarında değişimin aktif birer temsilcisi olmaya teşvik etmek amaçlanıyor.

Yeşil kimya felsefesinin günlük yaşam tercihlerinde kullanılabilirliği, atık yönetimi, sürdürülebilir yaşam uygulamaları konularını destekleyen deneysel ve gözlemsel uygulamalar, AR uygulaması, dijital içerik kullanımı, saha çalışması, oyun, tasarım, drama gibi farklı yöntemleri barındıran toplam yirmi etkinliğin yer aldığı projede, ODTÜ kampüsü birçok etkinlik için ideal bir doğa laboratuvarı olarak kullanılacak. Saha çalışması için ise Eymir Gölü gezisi yapılacak.

ODTÜ Merkez Laboratuvarı’ndan Sevil Erkut yürütücülüğündeki projede, Kimya Bölümü’nden Doç. Dr. Salih Özçubukçu, Eğitim Bilimleri Bölümü’nden Doç. Dr. Pervin Oya Taneri ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Özlem Göktaş uzman olarak yer alacak. Öğr. Gör. Dr. Eda Tuna Öztürk, Öğr. Gör. Dr. Tuğba Doğan, Öğr. Gör. Dr. İ. Cihan Ayanoğlu, Araş. Gör. Ezgi Bayer Kömüşdoğan, Fulya Karahan Dağ, Mete Esencan, Nazlıcan Demirkıran, Semiha Seda Terzi ve Özgür Norman ise projeye eğitmen olarak katkı verecek.

Farklı uzmanlar tarafından hazırlanan etkinliklerin yer aldığı Yeşil Kimya: Yeşil Dünya projesiyle ilgili ayrıntılara buradan, etkinlik programına ise buradan ulaşılabilir.

Önceki İçerikODTÜ, Avrupa 114’üncüsü
Sonraki İçerikODTÜ ile TKYB arasında sürdürülebilirlik alanında iş birliği