Ana Sayfa Araştırma Karadeniz Paydaşlar Konferansı’ndan ODTÜ projelerine ödül

Karadeniz Paydaşlar Konferansı’ndan ODTÜ projelerine ödül

ODTÜ koordinatörlüğünde yürütülen “Black Sea CONNECT” mükemmeliyet ödülünün yanı sıra “Kazananların Kazananı” ödülüne layık görüldü.

ODTÜ koordinatörlüğünde yürütülen Ufuk 2020 projesi Black Sea CONNECT, Karadeniz Paydaşlar Konferansı 2024’te (Black Sea Stakeholder Conference 2024), “Karadeniz için Rekabetçi, Yenilikçi ve Sürdürülebilir Mavi Ekonomi” kategorisinde mükemmeliyet ödülünün yanı sıra “Kazananların Kazananı” ödülüne layık görüldü.

Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Karadeniz Paydaşlar Konferansı, bu yıl 11-12 Eylül tarihlerinde “sürdürülebilir mavi ekonomiyi teşvik etmek için politika ve uygulamadan yararlanmak” temasıyla, Moldova’nın başkenti Kişinev’de düzenlendi. Konferans kapsamında, Karadeniz bölgesinin denizcilik başarısına yüksek düzeyde katkıda bulunan projeler, Karadeniz Proje Ödülleri jürisinin değerlendirmeleri doğrultusunda üç kategori altında ödüllendirildi. “Sağlıklı Deniz ve Kıyı Ekosistemleri”, “Karadeniz için Rekabetçi, Yenilikçi ve Sürdürülebilir Mavi Ekonomi” ve “Karadeniz Mavi Ekonomisine Yatırımın Teşviki” başlıklarındaki ödüllere yönelik yarışma için Karadeniz Ortak Denizcilik Gündemi’nin kapsadığı coğrafi alan içerisinde uygulanan projelerin başvurusuna olanak tanındı.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Barış Salihoğlu ve Prof. Dr. Mustafa Yücel koordinatörlüğünde yürütülen Black Sea CONNECT ile Prof. Dr. Bettina Fach Salihoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Devrim Tezcan’ın baş araştırmacılar olarak yer aldığı DOORS projeleri “Karadeniz için Rekabetçi, Yenilikçi ve Sürdürülebilir Mavi Ekonomi” kategorisinde ödül kazandı. Yine Prof. Dr. Salihoğlu ve Prof. Dr. Yücel koordinatörlüğündeki BRIDGE-BS projesi ile DOORS projesi tarafından ortaklaşa desteklenen ve yönetilen Karadeniz Hızlandırıcı (Black Sea Accelerator-BSA) girişimi ise “Karadeniz Mavi Ekonomisine Yatırımın Teşviki” ödülünü aldı.

Bu üç kategori dışında, Black Sea CONNECT projesi, ayrıca, ödül töreni sırasında konferans katılımcılarının oyları ile belirlenen “kazananların kazananı” ödülüne layık görüldü. Black Sea CONNECT ekibi, yaptığı sunumla, oylamada birinci gelerek  “kazananların kazananı” unvanını elde etti.

Projeler hakkında

Karadeniz için kendi alanında ilk olma niteliği taşıyan ve ODTÜ’nün ilk çok ortaklı Ufuk 2020 konsorsiyum koordinatörü olduğu Black Sea CONNECT projesinde Türkiye’nin yanı sıra Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya, Ukrayna, Moldova, Almanya ve Fransa olmak üzere dokuz farklı ülkeden 14 kuruluş yer almıştı. Proje, 1 Ekim 2019’da başlayarak 30 Haziran 2023’te tamamlanmıştı. Karadeniz Stratejik Araştırma ve Yenilik Ajandası’nın (Black Sea SRIA) geliştirilmesinin koordinasyonu ve Karadeniz’de mavi büyümenin gelişiminin desteklenmesini amaçlayan Black Sea CONNECT ile; Karadeniz bölgesinin mavi büyümesini ve ekonomik refahını artırarak fon sağlayıcılar ağı oluşturma, yeni ulus ötesi ortak faaliyetler geliştirme ve bilgi aktarımını sağlama gibi eylemler tasarlanmıştı.

1 Haziran 2021’de başlayan ve 31 Mayıs 2025’te tamamlanması öngörülen DOORS projesinde, SRIA’nın bölgedeki paydaşlar ve diğer projelerle yakın işbirliği içinde uygulanması, Karadeniz ekosistemlerini anlamak için gereken altyapının sağlanması, Mavi Büyüme’yi destekleyecek bir yapının geliştirilmesi ve Karadeniz SRIA ile uyumlu politikanın şekillendirilmesine yönelik kanıt sağlanması hedefleniyor.

Karadeniz Hızlandırıcı girişimi ise, Karadeniz bölgesinde sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen yenilikçi mavi ekonomi projelerinin geliştirilmesini teşvik etmeyi amaçlıyor. Girişim, eğitim oturumları, atölyeler ve uzman tartışmaları gibi bir dizi hedefli etkinlikle mavi ekonomiye yönelik yenilikleri desteklemeyi amaçlıyor.

Önceki İçerikODTÜ Rektörü “Yeşil Kimya: Yeşil Dünya” projesinin katılımcılarına sertifikalarını verdi
Sonraki İçerikODTÜ KATAMER Araştırma Yaz Okulu’nda sona yaklaşıldı