Ana Sayfa Haber ODTÜ, enerji tasarrufunda %15 hedefine ulaştı

ODTÜ, enerji tasarrufunda %15 hedefine ulaştı

ODTÜ Ana Kampüsü, 2019-2023 dönemi için belirlenen tasarruf hedefinde “başarılı” kamu kuruluşları arasında yer aldı.

ODTÜ, 2016, 2017 ve 2018 yıllarına ait enerji tüketimlerine göre hesaplanan referans enerji tüketimiyle kıyaslandığında, 2019-2023 yılları arasında %15 enerji tasarrufu hedefine ulaşarak “başarılı” kamu kuruluşları arasında yer aldı. ODTÜ’nün “Binalarda Enerji Verimliliği Başarı Belgesi”, 15 Ağustos 2024 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından imzalanarak 5 Eylül 2024 tarihinde ODTÜ’ye gönderildi.

Kamu kaynaklarının verimli kullanılması ve enerji maliyetlerinin azaltılması amacıyla hazırlanan, 15 Ağustos 2019 tarih ve 2019/18 sayılı Cumhurbaşkanı Genelgesi ile, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre, enerji yöneticisi görevlendirmekle yükümlü olan kamu binaları için, %15 enerji tasarrufu hedefi tanımlanmıştı. Belirlenen tasarruf hedefine ulaşılarak enerji verimliliğinin ve emisyon azaltımının sağlanması amacıyla ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda “Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi (2017-2023)” hazırlanmıştı. İlgili kamu kurumlarının, 30 Haziran 2024 tarihine kadar rehberde belirtilen esaslar çerçevesinde yaptıkları bildirimler doğrultusunda, başarı durumları bakanlık tarafından tespit edildi.

ODTÜ gibi enerji verimliliği hedefine ulaşan kamu kurumları için, yeni hedef, 2023/15 sayılı Cumhurbaşkanı Genelgesi ile 2030 yılı sonuna kadar %30 enerji tasarrufu olarak belirlendi.

ODTÜ, 2023 yılında düzenlenen İkinci Üniversiteler Arası Enerji Verimliliği Yarışması’nda (ÜNVER-2), “Üniversite Kampüsündeki Başarılı Enerji Verimliliği Uygulamaları” sayesinde dereceye girmiş ve ikinci olmuştu . ODTÜ’ye kazandığı başarıyı getiren unsurların başında, ODTÜ stratejik planının da önemli hedefleri arasında bulunan, kampüsün sürdürülebilir, çevreye duyarlı, yeşil, enerji verimli ve akıllı kampüs ilkeleri doğrultusunda iyileştirilmesi yer almıştı. Su, enerji tüketimi ve karbon salınımının azaltılması, enerji ihtiyaçlarının ve verimlilik artırıcı uygulamaların planlanması, israfın azaltılmasına yönelik önlemlerin ve prosedürlerin belirlenmesi, geri dönüşüm programlarının uygulanması ve yerleşke enerji ihtiyacının yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması gibi ODTÜ kampüsündeki pek çok çalışmanın kazanılan başarıda etkisi olmuştu.

Önceki İçerikODTÜ KATAMER Araştırma Yaz Okulu’nda sona yaklaşıldı
Sonraki İçerikODTÜ’ye 2024 Yılı YÖK Üstün Başarı Ödülü