Ana Sayfa Etkinlik ODTÜ ROMER, Avrupa Robotik Haftası’nı ilkokul ve lise öğrencileri ile kutladı

ODTÜ ROMER, Avrupa Robotik Haftası’nı ilkokul ve lise öğrencileri ile kutladı

TÜBİTAK 4004 programı kapsamındaki “Yapay Zeka Destekli Robotik Sistemlerde Uygulamalar” projesinde bir dizi etkinlik düzenlendi.

ODTÜ Robotik ve Yapay Zeka Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (ROMER), TÜBİTAK 4004 – Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları programıyla desteklenen “Yapay Zeka Destekli Robotik Sistemlerde Uygulamalar” projesi dahilinde, Avrupa Robotik Haftası kapsamında, 19-20 Kasım 2024 tarihlerinde ilkokul ve lise gruplarına yönelik etkinlikler düzenledi.

Düzenlenen etkinlikte; robotik sistemler, yapay zeka algoritmaları ve bunların uygulamaları hakkında detaylı bilgi edinen katılımcılar, program boyunca yenilikçi projelerle tanışarak farkındalıklarını artırma ve becerilerini geliştirme fırsatı buldu.

Katılımcıların teknolojiyle etkileşimlerini sağlarken geleceğin mühendislik ve bilim dünyasına dair vizyon kazanmalarını amaçlayan programda, ROMER bünyesinde teori ile pratiği birleştirerek geliştirilen yenilikçi projeler tanıtıldı. Bu kapsamda robotlarla birbirinden ilginç etkinliklere yer verildi.

Otonom Araç Gösterisi ve Tasarım Süreci

ROMER tarafından Clearpath Robotics Husky A200 insansız kara aracı platformu üzerinde geliştirilen otonom araçla katılımcılara demo gösterisi yapılarak araç tasarımının tüm aşamaları detaylı bir şekilde anlatıldı ve otonom sistemlerin nasıl geliştirildiği aktarıldı.

Empedans Kontrolcüsü Gösterisi

Bir sistem veya cihazın, özellikle bir manipülatörün, çevresi ile etkileşimini ve tepkisini düzenleme amacıyla kullanılan bir kontrol stratejisi anlamına gelen empedans kontrolünün yapısı, Panda Emika Robotik Kol sistemi üzerinde gösterilerek, bu kontrolcünün tasarım süreci, mekanik ve yazılım entegrasyonuna dair bilgiler paylaşıldı.

Bacaklı Robot Sistemleri Sunumu

ROMER bünyesinde yer alan Unitree A1 ve Go1 bacaklı robotlarının işlevselliği, özgün bacak mekanizmaları ve bu mekanizmaların geliştirilme süreci detaylı olarak anlatılırken katılımcıların bu robotların teknolojik altyapısını yakından incelemelerine olanak sunuldu.

VICON Test Sistemiyle Drone Gösterisi

İnsansız hava araçları üzerinde geliştirilen algoritmaların test edildiği VICON sistemi ile ilgi çekici bir drone gösterisi yapılırken bu sayede hava araçları için geliştirilen hassas takip ve kontrol algoritmaları ele alındı.

İnsana Benzer Hareketlerin Gösterimi

UR3 işbirlikçi robot platformunda, Disney’in çizgi film karakterlerinden ilham alınarak tasarlanan nefes alıp verme, baş hareketleri gibi insana benzer hareketlerin robotlara nasıl aktarıldığı gösterildi. Bu hareketlerin, işbirlikçi robotların çalışma ortamında algıyı nasıl değiştirdiği tartışıldı.

“RoboRoyale” Projesi Sunumu

Avrupa Birliği desteğiyle yürütülen ve arıların neslini kurtarmayı hedefleyen “RoboRoyale” projesi kapsamında, kraliçe ve işçi arılar arasındaki haberleşmenin robotik olarak taklit edilmesine yönelik çalışmaların tanıtımı yapıldı.

Önceki İçerikDijital Dönüşüm ve Akıllı Sistemler III. Uluslararası Konferansı ve Sergisi başlıyor
Sonraki İçerikODTÜ, Pan-European Seal Programı’na üye oldu