Ana Sayfa Araştırma Prof. Dr. Mecit H. Öztop’un projesine Ufuk Avrupa desteği

Prof. Dr. Mecit H. Öztop’un projesine Ufuk Avrupa desteği

APRISE projesi, ODTÜ’nün Ufuk Avrupa kapsamında kazandığı ilk konsorsiyum koordinatörlüğü oldu.

ODTÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mecit H. Öztop liderliğindeki ekip, Ufuk Avrupa Programı’nın Katılımın Yaygınlaştırılması ve ERA’nın Güçlendirilmesi (HORIZON-WIDERA) alanı altında yer alan ERA Talents 2024 kodlu çağrısı kapsamında büyük bir başarıya imza attı. ODTÜ koordinatörlüğünde yürütülen “APRISE – Alternative Proteins Research and Innovation Skills Enhancement” başlıklı proje Avrupa Komisyonu tarafından bu çağrı kapsamında Türkiye’den desteklenmeye hak kazanan iki projeden biri oldu.

Prof. Dr. Mecit H. Öztop ve ekibinin yürütücülüğünü üstlendiği, ODTÜ İşletme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Eminegül Karababa’nın da araştırmacı olarak yer aldığı APRISE projesi, ODTÜ’nün Ufuk Avrupa kapsamında kazandığı ilk konsorsiyum koordinatörlüğü olma özelliğini taşıyor. Proje; Bitki Bazlı Gıdalar Derneği, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve SÜTAŞ gibi Türkiye’den önemli ortakların yanı sıra Almanya, İsveç, Malta, Yunanistan, İtalya, Polonya, Birleşik Krallık, Kuzey Makedonya, İspanya ve Danimarka’dan toplamda 18 akademik, endüstriyel ve sivil toplum kuruluşuyla da iş birliği içinde yürütülüyor.

Alternatif proteinler ve sürdürülebilirlik vizyonu

Bin 253 kurum ve kuruluş ile toplamda 117 projenin değerlendirildiği ERA Talents 2024 çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazanan 13 projeden biri olan APRISE, Türkiye’nin bilimsel inovasyon potansiyelini küresel düzeyde temsil eden önemli bir çalışma olarak öne çıkıyor. Prof. Dr. Öztop ve ekibinin bu projesi ile Avrupa Komisyonu tarafından özel destek sağlanan ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu “Yaygınlaştırma Ülkeleri” olarak tanımlanan bölgelerde alternatif proteinler (APros) sektöründe araştırma ve yenilik kapasitelerinin artırılması hedefleniyor. APRISE, alternatif proteinler üzerine yürütülen bu çalışmaları ile sürdürülebilir gıda sistemlerine katkıda bulunacak. Hazırlık aşamasında TÜBİTAK UİDB Koordinatörlüğü Destekleme Programı tarafından da desteklenen bu proje kapsamında ayrıca Türkiye için alternatif proteinler alanında bir politika belgesi de hazırlanacak.

Önceki İçerikTÜBA ve TÜBİTAK Ödülleri sahiplerini buldu
Sonraki İçerikTÜBİTAK ARDEB 1001’den ODTÜ ve ODTÜ-GÜNAM’a toplamda 12 proje desteği