Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen Yükseköğretimde Üretken Yapay Zeka: Fırsatlar ve Tehditler Çalıştayı, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı.
YÖK Başkanı Erol Özvar’ın yanı sıra YÖK üyeleri, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, 28 üniversiteden elektrik elektronik, bilgisayar, yazılım, yapay zeka ve veri mühendislikleri, tıp, hukuk, güzel sanatlar, iletişim ve eğitim alanlarından 55 akademisyenin katıldığı çalıştay, 18 Aralık 2023 Pazartesi günü, sabah 9.30’da başladı. Tüm gün süren çalıştayda, akademisyenlerle yapay zekanın kullanımına yönelik konular ele alındı, yapay zeka üretme teknolojilerinin üzerinde duruldu.
Çalıştayın açılış konuşmasında, Prof. Dr. Erol Özvar, yapay zekanın beklenilenden çok daha erken ortaya çıktığını ve etkilerinin hızlı bir biçimde tüm dünyada görüldüğünü belirterek kendilerinin de bu gelişmelerin içinde yer almak istediklerini vurguladı. Bu doğrultuda, yapay zeka alanında üniversite ve istihdam arasındaki ilişkiye de değinen Prof. Dr. Özvar, yapay zeka çalışmalarına yoğun olarak geçen yıl başladıklarını belirterek, özellikle yapay zeka ve iletişim alanlarının, ön lisans ve lisans programlarıyla iç içe olması gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Özvar, YÖK’ün yapay zeka çalışmalarıyla ilgili olarak bu sene yaklaşık 10 yeni program açmayı planladıklarını, bu programların mezuniyet sonrası daha fazla istihdama olanak sağlayacağını ifade etti.
Çalıştay kapsamında “Yükseköğretimde Üretken Yapay Zekanın Kullanımı: Fırsatlar ve Tehditler” ile “Yükseköğretim Kurumlarında Üretken Yapay Zekanın Kullanımı: Hukuksal ve Etik Sorunlar” konulu oturumlar yapıldı. Yapay zekanın yükseköğretim alanında kullanımına ilişkin mevzuat çalışmasına da yer verilen oturumda, bilişim hukuku uzmanları ve etik alanında çalışan akademisyenler, yükseköğretim kurumlarında üretken yapay zekanın kullanımı sonucu ortaya çıkabilecek muhtemel hukuki ve etik sorunları tartıştı.