
Orta Doğu Teknik Üniversitesi İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi (ODTÜ İKLİM) tarafından hazırlanan, Sürdürülebilir Kalkınma Söyleşileri podcast serisi, sekizinci bölümüyle yayında. Birleşmiş Milletler’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) doğrultusunda ODTÜ’nün yürüttüğü projeleri ve araştırma alanlarını kamuoyuna tanıtmayı amaçlayan seri, farklı disiplinlerden akademisyenlerin katılımıyla şekilleniyor.
Perşembe günleri yayınlanan podcast serisinin her bölümünde bir SKA başlığı odağa alınıyor. Bu doğrultuda, yenilenebilir enerjiden temiz su yönetimine, yoksullukla mücadeleden denizel biyoçeşitliliğin korunmasına kadar birçok önemli başlık, ODTÜ’lü akademisyenlerin çalışmaları ve görüşleri eşliğinde dinleyicilerle buluşuyor.
Şimdiye kadar yayınlanan bölümler şu şekilde:
1. Bölüm
İlk bölümde, “SKA 11: Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” başlığı altında, ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi ve ODTÜ İKLİM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. İpek Gürsel Dino ile iklim değişikliğinin şehirler üzerindeki etkileri, ODTÜ’de gerçekleştirilen projeler, sürdürülebilir şehirlerin geleceği, fırsatlar ve atılabilecek adımlar ele alındı.
2. Bölüm
İkinci bölümde, “SKA 7: Erişilebilir ve Temiz Enerji” başlığı kapsamında, ODTÜ Rüzgar Enerjisi Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (RÜZGEM) Müdür Yardımcısı ve İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Elif Oğuz ile yenilenebilir enerji kaynakları, rüzgar türbinlerinin enerji sistemlerindeki yeri, kara ve deniz üstü rüzgar enerjisinin sunduğu fırsatlar ve teknolojik yenilikler değerlendirildi.
3. Bölüm
Üçüncü bölümde, “SKA 13: İklim Eylemi” başlığı altında, ODTÜ İKLİM Müdürü ve ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu ile ODTÜ İKLİM Merkezi’nin hedefleri, sürdürülebilirlik çalışmaları, denizlerdeki iklim etkileri, mavi ekonomi, karbon döngüsü ve müsilaj gibi çevresel olaylar ele alındı.
4. Bölüm
Dördüncü bölümde, “SKA 2: Açlığa Son” başlığı kapsamında, ODTÜ Araştırmalar Koordinatörü ve Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mecit H. Öztop ile iklim değişikliğinin gıda üretimi ve güvenliği üzerindeki etkileri, sürdürülebilir beslenme yaklaşımları, fonksiyonel gıdalar, yenilikçi gıda işleme teknolojileri ve alternatif protein kaynakları tartışıldı.
5. Bölüm
Beşinci bölümde, “SKA 6: Temiz Su ve Sanitasyon” odağında, ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Alp ile sürdürülebilir su yönetimi stratejileri, su kaynaklarını tehdit eden baskılar, su kalitesinin korunması, döngüsel ekonomi ve iyi tarım uygulamaları ele alındı.
6. Bölüm
Altıncı bölümde, “SKA 1: Yoksulluğa Son” başlığı çerçevesinde, ODTÜ-GÜNAM Baş Araştırmacısı ve İktisat Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Pınar Derin Güre ile iklim değişikliğinin ekonomik sistemler üzerindeki etkileri, ekonomik eşitsizliklerle olan ilişkisi, yenilenebilir enerjinin sosyo-ekonomik etkileri ve sürdürülebilir ekonomik modeller değerlendirildi.
7. Bölüm
Yedinci bölümde, “SKA 14: Sudaki Yaşam” başlığı kapsamında, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel ile denizlerin sürdürülebilir yönetimi, derin deniz araştırmaları, deniz gözlem sistemlerinin önemi ve korunan deniz alanlarının SKA’larla ilişkisi ele alındı.
8. Bölüm
Sekizinci bölümde, “SKA 9: Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” başlığı çerçevesinde, ODTÜ Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürlüğünü yürüten, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Meltem Şenol Balaban ile iklim değişikliği ile altyapı sistemleri arasındaki ilişkiler, doğa temelli çözümler, sünger şehir uygulamaları ve afetlere karşı dirençli kent planlama yaklaşımları değerlendirildi.
ODTÜ Görsel İşitsel Sistemler Araştırma ve Uygulama Merkezi (GİSAM) iş birliğiyle kaydedilen ve perşembe günleri yayınlanan Sürdürülebilir Kalkınma Söyleşileri podcast bölümleriyle ODTÜ İKLİM, ODTÜ’nün iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik alanlarındaki akademik bilgi birikimini kamuoyuyla paylaşmayı sürdürüyor.
Sürdürülebilir Kalkınma Söyleşileri podcast serisine Spotify, Apple Podcasts ve YouTube üzerinden ulaşılabilir.