Ana Sayfa Araştırma Doç. Dr. Görkem Günbaş ODTÜ’nün Üçüncü ERC Proje Desteğine “Beyin Kanseri Tedavisi...

Doç. Dr. Görkem Günbaş ODTÜ’nün Üçüncü ERC Proje Desteğine “Beyin Kanseri Tedavisi için Alternatif Yöntem” Çalışması ile Hak Kazandı

Doç. Dr. Görkem Günbaş'ın "ERC Starting Grant 2019" çağrısı kapsamındaki proje önerisi destek almaya hak kazandı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Görkem Günbaş, “ERC Starting Grant 2019” çağrısı kapsamında verdiği “Overcoming the Barriers of Brain Cancer Treatment: Targeted and Fully NIR Absorbing Photodynamic Therapy Agents with Extremely Low Molecular Weights and Controlled Lipophilicity” (INFRADYNAMICS) adlı proje ile destek almaya hak kazandı. Beyin kanseri tedavisi üzerine olan proje; üniversitemizdeki ve aynı zamanda ülkemizdeki devlet üniversiteleri genelinde desteklenmeye hak kazanan üçüncü ERC projesi olma özelliği taşıyor. Aynı zamanda bu proje Kimya alanındaki Türkiye’deki ilk proje olma özelliğine de sahip.

Proje kapsamında kemoterapiye kıyasla daha az yan etkiye sahip ve tedavi süresi daha kısa olan ‘Fotodinamik Terapi’ yönteminin kullanılması planlanıyor. Yaygın olarak uygulanan ‘Fotodinamik Terapi’ yöntemin de genellikle yüksek moleküler ağırlığa sahip ve görünür ışıkla aktifleşen ilaçlar kullanıldığından tedavi ağırlıkla deri kanserinde kullanılmaktadır. Doç. Günbaş geliştireceği beyin kan bariyerini geçebilecek küçüklükte ve beyne nüfuz edebilen kızılötesi ışıkla aktifleşen moleküllerle terapinin beyin kanseri tedavisi için uygun hale getirmeyi amaçlıyor. Sağlıklı hücrelere zarar vermemesi için erken evre kanserde salgılanan bir enzimi tanıyacak şekilde geliştirilecek ilacın, henüz tümör küçükken kanseri ortadan kaldırması hedefleniyor. Beş yıl sürecek olan proje süresince; ilaçların sentezlenmesi, bunların foto fiziksel özelliklerin incelenmesi, hücre deneylerinin yapılması ve en sonunda fareler üzerinde hayvan deneylerinin yapılması öngörülüyor. Uygun şekilde çalışan bir ilaç elde edilmesi durumunda ise, ileride farklı uygulamalarda insanlar için kullanılması amacıyla da çalışılması planlanıyor.

Doç. Dr. Görkem Günbaş Hakkında

Doç. Dr. Görkem Günbaş, lisans ve yüksek lisans çalışmalarını ODTÜ Kimya Bölümü’nde tamamlamıştır. Yüksek lisansında yaptığı iletken polimerler alanındaki çalışmalarla önemli ilklere imza atmış ve malzeme bilimin önde gelen dergilerinden Advanced Materials da dahil olmak üzere uluslararası 20 adet bilimsel makale üretmiştir. Dr. Günbaş, doktora çalışmalarını yapmak üzere University of California, Davis’e gitmiştir. Burada oksijenin üçten fazla bağ yapabileceğini ve karbon oksijen bağlarının rekor uzunluklara çıkarılabileceğini gösteren çalışmalarıyla kimyanın önde gelen dergileri Nature Chemistryve Journal of the American Chemical Society’de yayınlar yapmıştır. Dr. Günbaş bir sene boyunca kimya alanında lider konumda gösterilen University of California, Berkeley’de çalışma fırsatı bulmuştur. Burada biyoyakıtların geliştirilmesi üzerine çalışan Dr. Günbaş beş bilimsel makalede ve üç Amerikan patentinde ortak yazar olarak bulunmuştur.

Dr. Günbaş 2014 yılı itibariyle ODTÜ Kimya Bölümü’nde çalışmalarına başlamıştır. 2018 yılında doçent kadrosuna atanmıştır. Dr. Günbaş farklı alanlarda faaliyet gösteren ve bir Post-doc, sekiz doktora, yedi yüksek lisans, altı lisans öğrencisinden oluşan bir geniş bir grup kurmuştur. Bu süreçte aralarında Scientific Reports ve Journal of Materials Chemistry C dergilerinde de olmak üzere sekiz adet ODTÜ adresli yayın üretmiştir. Dr. Günbaş’ın toplam 39 adet bilimsel makalesi bulunmaktadır ve bu makaleler 1800’ün üzerinde atıf almıştır (Google Scholar).

Önceki İçerikAkademik Eğitmenlik Deneyiminin İleri Teknoloji ile Analizi: Göz Hareketleri Takibi ile Öğretim Tekniklerinin İyileştirilmesi
Sonraki İçerikODTÜ, YÖK Araştırma Üniversiteleri Performans Değerlendirme Sıralamasında Birinci