Ana Sayfa Etkinlik ODTÜ, Eylül Ayında Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı’na Ev Sahipliği Yapacak

ODTÜ, Eylül Ayında Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı’na Ev Sahipliği Yapacak

“Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı”nın üçüncüsü, 5-6 Eylül 2019 tarihlerinde, ODTÜ ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi (PolReC) koordinesinde gerçekleşen 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nde haritacılık alanında da çalışmalar gerçekleştirildi. Türk Bilimsel Araştırma Kampı’nın kurulduğu Horseshoe Adası’nda denizden ve karadan harita çalışmaları yapıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı ve Harita Genel Müdürlüğü tarafından Türk Bilimsel Araştırma Kampı’nın kurulduğu Horseshoe Adası’nın denizden ve karadan koordinatlarını belirlemeye yönelik iki ayrı proje yürütüldü. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı Harekat Astsubay Kıdemli Başçavuş Murat Ateş, Horseshoe açıklarının 3 boyutlu derinlik haritası çıkardı. Ateş, Horseshoe adasında, üssün koordinatlarını belirleyerek topogragik ölçüm çalışması yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde yürütülmekte olan “Antarktika Bilimsel Araştırma ve Bilim Üssü Projesi” kapsamında “Ulusal Kutup Bilim Programı” Aralık 2017’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Program kapsamında; her yıl, kutup alanında Türk bilim insanları tarafından yürütülen bilimsel proje ve çalışmalar ile bilimsel seferlerin sonuçlarının değerlendirileceği, öncelikli alanlar konusundaki gelişmelerin ele alınacağı “Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı” düzenlenmektedir.

Bu doğrultuda; “Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı”nın üçüncüsü, 5-6 Eylül 2019 tarihlerinde, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir. Gelişmeler için https://pdo.metu.edu.tr/node/185 adresi takip edilebilir.

Birinci ve İkinci Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayları; 12-13 Nisan 2017 ve 12-13 Eylül 2018 tarihlerinde, İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir. Bahsi geçen çalıştayın özet kitabına http://bit.ly/Kutup-Bilimleri-Calistayi-Ozet-Kitabi web adresinden ulaşılabilmektedir.

Önceki İçerikODTÜ’de LEGO Maker Space Alanı Açıldı
Sonraki İçerikODTÜ’nün Müzeleri Müzeler Haftası’nda Ziyaretçilerini Bekliyor