Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin LEGO Education ve Türkiye ortağı Teknokta işbirliği ile, bilim(fen)-teknoloji-mühendislik-matematik (STEM) eğitiminin inovasyon ve maker odaklı çalışmalarla desteklenerek eğitim çağındaki çocukların erken yaşta bilimle tanışmasına yönelik Maker Space alanı ile Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİLTEMM) Laboratuvarı Açılış Töreni; 16 Mayıs 2019 Perşembe günü, ODTÜ Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TBM) yapıldı.
Açılışını ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök’ün yaptığı törene; Teknokta Yenilikçi Öğrenim Çözümleri Genel Müdürü Fatma Bezek ile LEGO Education Asya, Okyanusya ve Afrika Direktörü Villy Outzen da katıldı.
Açılış konuşmasına; Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin kurulduğu günden bu yana evrensel değerleri ve gelişimi önemseyen, bilimsel, teknolojik, kültürel ve çevresel değişimleri yaratabilecek ve sürdürebilecek nitelikte, yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş bireyler yetişmesine liderlik ve öncülük eden bir eğitim anlayışını simgeleyen uluslararası bir üniversite olduğunu belirterek başlayan Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, “Bu bağlamda üniversitemiz bünyesinde toplum ve bilim arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla eski Rektörümüz Prof.Dr. Ural Akbulut tarafından kurulan Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi 13 yılı aşkın süredir 7’den 77’ye ODTÜ’nün topluma açılan yüzü olmuştur.” diyerek sözlerine devam etti.
Yakın zamanda gerçekleştirilen yeniliklerle halihazırda var olan sergiler, bilim merkezi ve gökevine; 3 boyutlu yazıcı atölyesi, kodlama atölyesi, Göbeklitepe atölyesi, çocuk kütüphanesi, ODTÜ tarafından TRT için hazırlanan belgesel serisinin gösterileceği 20 kişilik bir sinema salonu eklendiğini ve bu olanakları yıllık olarak farklı illerden ve yaş gruplarından 20 binin üzerinde öğrenci ve yetişkinin kullanacağını beklediklerini belirten Kök, “Bugün ise 1980 yılından bu yana 1 – 16 yaş arası çocuklar için eğitim çözümleri sunan, 100’den fazla ülkede uygulanmakta olan LEGO Education tarafından üniversitemiz için oluşturulan Maker Space alanı ve BİLTEMM laboratuvarının açılışını gerçekleştiriyoruz.Bu güzel imkanları topluma ulaştırmak üzere bize sunan LEGO Education ve Türkiye ortağı Teknokta’nın bugün aramızda olan yöneticileri ve eğitmenlerine ODTÜ Rektörü olarak şükranlarımı sunuyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
LEGO Education Asya, Okyanusya ve Afrika Direktörü Villy Outzen konuşmasında, dünyanın dört bir yanından birçok üniversite ile çalıştıklarını fakat “Türkiye’nin MIT’si” olan ODTÜ’de bulunmanın ve LEGO Education olarak bu projenin bir parçası olmanın kendileri için bir şeref olduğunu belirtti. Konuşmasına LEGO Education’ı anlatarak devam eden Outzen; öğretmen eğitiminde çalışma, LEGO Education içeriğini ulusal müfredatla eşleştirerek haritalama konusunda bu işbirliğini gerçekleştirme ve çocukların LEGO Education çözümlerini deneyebilmeleri için yapıcı alana sahip olma olanağı için teşekkür ederek konuşmasını noktaladı.
Yükseköğrenimdeki öncü rolünü daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefleyen ODTÜ ile LEGO Education işbirliği; daha iyi bir gelecek için 21. yüzyılın gerektirdiği becerilere sahip bireylerin yetişmesine yönelik STEM eğitimine odaklanmayı amaçlıyor. STEM eğitiminin yaygınlaşması için yapılan işbirlikleri ile toplumun geneli ve bireyler için farkındalık oluşturulması, öğretmen ve öğrencilere vizyon kazandırılması hedefleniyor.