Ana Sayfa Haber ODTÜ Atlantik Okyanusu’nun Derinlerini Araştırıyor

ODTÜ Atlantik Okyanusu’nun Derinlerini Araştırıyor

Derin okyanuslar; gezegenin biyoçeşitliliği, element döngüleri ve mavi ekonomi için anahtar önemde ancak hala keşfedilmeyi bekleyen, adeta ‘yeni bir gezegen’ gibi. Geçtiğimiz yıl ODTÜ’lü deniz bilimcileri Mustafa Yücel ve DBE öğrencisi Batuhan Çağrı Yapan katıldıkları Alvin denizaltısı seferi ile Pasifik Okyanusu’nda dalışlar yapmışlardı. Şimdi de, 7 Temmuz – 5 Ağustos 2018 arasında ODTÜ ekibi bir keşif gezisine başladı. Dr. Yücel ve Deniz Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans öğrencisi Serhat Sevgen, Atlantik Okyanusu’nun derinlerinde yatan sırları keşif için Portekiz’in Azor adalarına seyahat ederek Fransız meslektaşları ile L’Atalante gemisi üzerinde Orta Atlantik Sırtı’na ulaştı.

Derin deniz biyologları, ekologlar, biyojeokimyacılar ve mühendislerden oluşan bilimsel ekip buradaki derin deniz hidrotermal bacaları ve bunu çevreleyen kemosentetik habitatlarda ‘Victor’ Sualtı Robotu ile araştırmalar yapacak. 6000 metreye dalma kapasitesine sahip olan Victor, dalışları sırasında gemiye sürekli derinlerden canlı yayın yapacak. Araştırmacılar gözlem, örnekleme ve deneylerini Victor’un son teknoloji sensör, robotik kol ve örnekleyicileri ile gerçekleştirebilecek.

Sefer ile ilgili güncellemelere blog.metu.edu.tr/muyucel ve twitter: @mustyucel adreslerinden ulaşılabilir.

Önceki İçerikİnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. -Ing. Mahmut Onur Karslıoğlu’na Türkiye Ulusal Jeofizik ve Jeodezi Birliği, Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonunun 2017 Bilim Ödülü
Sonraki İçerikERC Desteği ile İşitme Cihazlarında Çığır Açan Proje