Ana Sayfa Yayın Beklioğlu, Jeppesen ve ekibi tatlı su biyotası konulu makale ile Nature Ecology...

Beklioğlu, Jeppesen ve ekibi tatlı su biyotası konulu makale ile Nature Ecology & Evolution’da

Prof. Dr. Meryem Beklioğlu ve öğrencileri Tuba Bucak ile Uğur Işkın’ın yanı sıra Prof. Dr. Erik Jeppesen’in yazarları arasında yer aldığı “Çoklu stres faktörlerinin Mekansal ölçeklerde tatlısu ekosistemleri ve biyotası üzerindeki etkileri" isimli bilimsel makale “NATURE Ecology & Evolution” dergisinde yayınlandı.

Üniversitemiz Biyolojik Bilimler Bölümü ve Ekosistem Araştırma Merkezi öğretim üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu ve öğrencileri Tuba Bucak (Doktora) ile Uğur Işkın’ın (Yüksek Lisans) yanı sıra Tübitak 2232 kapsamında ODTÜ’de Prof. Dr. Beklioğlu ile araştırmalar yürüten Prof. Dr. Erik Jeppesen’in yazarları arasında yer aldığı “Impacts of multiple stressors on freshwater biota across spatial scales and ecosystems” (Çoklu stres faktörlerinin Mekansal ölçeklerde tatlısu ekosistemleri ve biyotası üzerindeki etkileri) isimli bilimsel makale “NATURE Ecology & Evolution” dergisinde yayınlandı.

Beklioğlu, Jeppesen ve ekibi, AB 7. Çerçeve Program kapsamında Avrupa çapında ülkemizin de içinde bulunduğu 17 ülkeden 24 araştırma merkezinin yer aldığı “Managing Aquatic Ecosystems and Water Resources under Multiple Stress (MARS- Çoklu Stres faktörleri altında Sucul Ekosistemleri ve Su Kaynakları Yönetmek) projesinin ortakları arasında bulunuyor. Ekip, 2014 – 2018 yılları arasında yürütülen projedeki bulgulardan yola çıkarak, Avrupa tatlısularıyla ilgili pek çok bilimsel çalışmayı sentezleyip, çoklu stresörlerin göllerde ve nehirlerde biyotayla nasıl, ne zaman ve nerede etkileşime girdiğini belirlemek üzere oldukça kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi. Besin tuzlarının (azot ve fosfor) kirliliği ve kuraklık gibi 174 farklı stresör etkisinin sınandığı 33 küçük ‘mezokozm deneyi’, 14 nehir havzası ve 22 bölgesel ve kıta çapında araştırmalardan elde edilen verilerin oluşturduğu makale bulguları arasında, göllerde besin tuzu kirliliğinin biyota üzerindeki etkilerinin, küresel ısınma veya hidrolojideki değişiklikler gibi faktörlerle etkileştiğinde bile daha büyük olduğu görülüyor. Çalışmadaki bir diğer bulgu ise, azot ve fosfat kirliliğinin, nehirlerde ve derelerde etkileri göllere göre daha az önemli olup, hayvanların çok çeşitli stres faktörlere fotosentetik organizmalardan daha duyarlı olduğunun gösterilmesi.

Açık erişim politikasıyla yayınlanan makaleye ulaşmak için: https://www.nature.com/articles/s41559-020-1216-4

Önceki İçerikODTÜ İVMER, CERN openlab Araştırma Ekibinde
Sonraki İçerikProf. Dr. Jeppesen ve Prof. Dr. Beklioğlu’ndan Çevrim İçi Seminer