Ana Sayfa Öğrenci Uluslararası Uzay Misyonu Fikir Yarışmasında ODTÜ Takımı Birinci Oldu

Uluslararası Uzay Misyonu Fikir Yarışmasında ODTÜ Takımı Birinci Oldu

Ağırlıklı olarak ODTÜ öğrencilerinden oluşan takım, 7. Uluslararası Uzay Misyonu Fikir Yarışmasında, “PARS: Precursor Asteroid Remote Survey” (Öncü Asteroit Uzaktan Araştırma) isimli asteroit keşif misyonu fikriyle birincilik ödülüne layık görüldü.

ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nde Dr. Öğretim Üyesi Halil Ersin Söken danışmanlığında, ağırlıklı olarak ODTÜ öğrencilerinden oluşan takım, 7. Uluslararası Uzay Misyonu Fikir Yarışmasında, “PARS: Precursor Asteroid Remote Survey” (Öncü Asteroit Uzaktan Araştırma) isimli asteroit keşif misyonu fikriyle birincilik ödülüne layık görüldü.

Unisec Global, Tokyo Üniversitesi Açık İnovasyon Enstitüsü ve Uzay Bilimi ve Teknolojisi Araştırmaları İşbirliği Örgütü’nün (CROiSSant) Uluslararası Astronotik Akademisi (IAA) ile işbirliği içinde organizasyonunu üstlendiği yarışma, 13 Kasım 2021 tarihinde Japonya’nın Tokyo kentinde hibrit formatta gerçekleştirildi.

Katılımcılardan 100 kilogramın altında ağırlığa sahip bir mikro-uydunun derin uzayda bilimsel araştırma ve keşif yolculuğuna çıktığı bir misyon fikri sunmaları beklenen; misyon fikirlerinin özgünlük, etki, mühendislik ve fizibilite açılarından değerlendirildiği yarışmaya katılan öğrenciler yalnızca yenilikçi fikirler bulmakla kalmayıp aynı zamanda bir misyon ve uzay aracı tasarlayarak, ortaya koydukları misyonun hem uygulanabilirliğini hem de topluma faydalarını araştırdılar.

ODTÜ takımına birincilik ödülünü kazandıran “PARS: Öncü Asteroit Uzaktan Araştırması” misyonu, 2029 yılında Dünya’nın 31 bin kilometre kadar yakınından, diğer bir deyişle haberleşme uydularının Dünya’ya mesafesinden çok daha yakın bir mesafeden geçmesi beklenen Apophis asteroidine bir mikro uzay aracı gönderilmesini içeriyor. Böylece asteroit üzerinde uçmanın gelgit etkilerini araştırmanın yan ısıra asteroidin şeklini ve yüzey topolojisini tespit etmek için veri toplanması amaçlandı.

Finale kalan on takımın misyon fikirleri, dünya çapında pek çok farklı kurumdan gelen, geçmişte gerçek uzay misyonlarına katılmış, liderliğini üstlenmiş, küçük uydu tasarlama ve geliştirme süreçleri ile derin uzay misyonları konusunda uzmanlığı olan kişilerden oluşan bir jüri tarafından değerlendirildi. ODTÜ takımının misyon fikri, önerdiği yenilikçi fikirler ve misyon tasarımı sonucunda büyük takdir gördü.

Takım üyeleri (soyadlarına göre sırayla):

Batu Candan (ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi)

Sefa Cengiz (ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Mezunu)

Mehmet Eşit (İTÜ Yüksek Lisans Öğrencisi)

Şahin Ulaş Köprücü (ODTÜ Fizik Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi)

Derya Sarmısak (ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Mezunu)

Semra uzun (ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi)

Şirin Yakupoğlu (İTÜ Yüksek Lisans Öğrencisi)

Cansu Yıldırım (ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi)

 

Takım danışmanları:

Burak Yağlıoğlu (TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü – Baş Araştırmacı) ve Dr. Öğretim Üyesi Halil Ersin Söken (ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü)

 

Yarışmayla ilgili detaylar için aşağıdaki sayfayı ziyaret edebilirsiniz:

http://www.spacemic.net/

Önceki İçerikBiyolojik Bilimler Bölümü öğretim üyesi Dr. Ahmet Acar’a TÜSEB Aziz Sancar Teşvik Ödülü
Sonraki İçerikProf. Dr. Elif Uysal IEEE Fellow’a Yükseltildi