Ana Sayfa Haber ODTÜ ile TKYB arasında sürdürülebilirlik alanında iş birliği

ODTÜ ile TKYB arasında sürdürülebilirlik alanında iş birliği

Sürdürülebilir kalkınma amaçları ve iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik “Sürdürülebilirlik İş Birliği Protokolü” imzalandı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. (TKYB) arasında “Sürdürülebilirlik İş Birliği Protokolü” yapıldı. Türkiye’nin sürdürülebilirlik performansını artırmak için çeşitli alanlarda teknik bilgi ve araştırma desteği sağlanmasını hedefleyen protokol için iki kurumun yetkilileri, 27 Ağustos Salı günü, ODTÜ Rektörlüğü’nde bir araya geldi. Protokol, ODTÜ adına Rektör Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil tarafından, TKYB adına ise Genel Müdür İbrahim Halil Öztop ve Genel Müdür Yardımcısı Seçil Kızılkaya Yıldız tarafından imzalandı.

ODTÜ ve TKYB’nin sürdürülebilir kalkınma amaçları ve iklim değişikliği ile mücadele eksenindeki ortak hedeflerinden hareketle imzalanan protokole göre, ODTÜ ile TKYB arasında iş birliği yapılacak toplam on farklı alan şu başlıklardan oluşuyor:

Sürdürülebilirlik Araştırmaları ve Geliştirme

ODTÜ ve TKYB, sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütecek. Bu doğrultuda, sürdürülebilirlik performansını artırmak ve çevresel etkileri azaltmak için teknik bilgi paylaşımı yapılacak ve araştırma desteği sağlanacak.

Sosyal Etki Yönetimi

Üniversitenin sosyal etki faaliyetlerinin planlanması, yönetilmesi ve performansının izlenmesi konularında destek sağlanacak. “Nitelikli Eğitim” ve “Eşitsizliklerin Azaltılması” başlıklı Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine katkıda bulunulması amacıyla, üniversitenin sosyal sorumluluk projeleri ve girişimlerinin sosyal etkisi değerlendirilecek ve ODTÜ’ye mentorluk hizmetleri sunulacak.

Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Uygulamaları

Üniversite kampüsünde yenilenebilir enerji kullanımı, doğal kaynak verimliliği, düşük karbon salınımı ve sürdürülebilir yaşam pratiklerini teşvik eden projelerin geliştirilmesi desteklenecek. Bu kapsamda, yenilenebilir enerji uygulamaları, enerji tasarrufu önlemleri ve karbon ayak izini azaltma stratejileri ele alınacak.

Çevresel, Sosyal ve Yönetişim Sıralama Süreçleri

Üniversitenin sürdürülebilirlik performansının uluslararası platformlarda tanıtılması amacıyla, yeşil kampüs ve sürdürülebilirlik konularındaki mevcut durumu değerlendiren çeşitli sıralama sistemlerine başvuru sürecine teknik destek sağlanacak.

İklim Değişikliği ile Mücadele ve Adaptasyon

İklim değişikliğini önleme ve adaptasyon stratejileri geliştirme konusunda iş birliği yapılacak. Bu bağlamda su yönetimi, enerji verimliliği ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik projeler desteklenecek.

Su ve Atıksu Yönetimi

Üniversitede su tasarrufu ve geri kazanım uygulamaları teşvik edilecek, su kaynaklarının verimli kullanımı ve su kirliliği yönetimi konusunda araştırmalar yapılacak ve öneriler sunulacak.

Sürdürülebilir Finansman

Üniversitenin sürdürülebilir finansman kapasitesini artırmak amacıyla yeşil, sosyal ve sürdürülebilir tahviller gibi yenilikçi sermaye piyasası ürünleri araştırılacak. Ayrıca, uzun vadeli çevresel ve sosyal faydalar sağlayacak projeler için üniversitenin sermaye artırma potansiyeli değerlendirilecek.

Döngüsel Ekonomi Modelleri

Sürdürülebilir tedarik zinciri modellerinin teşvik edilecek ve döngüsel ekonomi perspektifinden hareketle satın alma süreçlerine dair önerilerde bulunulacak.

Eğitim ve Ortak Çalıştaylar

Yeşil dönüşüm, iklim değişikliği, kadın istihdamı ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik olarak, sanayi ve akademi arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi ve sürdürülebilirlik bilincini artırmayı amaçlayan ortak eğitim programları ve çalıştaylar düzenlenecek.

Araştırma Faaliyetlerinin Koordinasyonu

Sürdürülebilirlik ve çevresel sosyal etki yönetimi konularında gerçekleştirilecek araştırmalar, ODTÜ ve TKYB’nin ilgili birimleri tarafından koordine edilecek.

 

TKYB daha önce, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ile de iş birliği protokolü imzalamıştı. ODTÜ, TKYB’nin iş birliği protokolü imzaladığı dördüncü üniversite oldu.

Önceki İçerikODTÜ “Yeşil Kimya: Yeşil Dünya” projesi ile çevre bilinci kazandıracak
Sonraki İçerikODTÜ Rektörü “Yeşil Kimya: Yeşil Dünya” projesinin katılımcılarına sertifikalarını verdi