Ana Sayfa Haber Prof. Dr. Ümit Özkan NAE üyeliğine seçildi

Prof. Dr. Ümit Özkan NAE üyeliğine seçildi

Kimya Mühendisliği mezunu Prof. Dr. Ümit Özkan, Amerikan Ulusal Mühendislik Akademisi üyeliğine seçildi.

ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü 1978 mezunlarından Prof. Dr. Ümit Özkan, Amerikan Ulusal Mühendislik Akademisi (National Academy of Engineering-NAE) üyeliğine seçildi. Elektrokataliz ve oksidasyon kataliz mekanizmalarının aydınlatılması konusundaki çalışmaları nedeniyle üyeliğe seçilen Prof. Dr. Ümit Özkan, halen Ohio Devlet Üniversitesi William G. Lowrie Kimya ve Biyomoleküler Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak görev yapıyor.

Ulusal Mühendislik Akademisi’ne seçilmek, bir mühendise verilen en yüksek mesleki unvanlardan biri olarak kabul ediliyor. Mühendislik araştırması, uygulaması veya eğitimine önemli katkılarda bulunan mühendisler ile yeni ve gelişmekte olan teknoloji alanlarına öncülük eden, geleneksel mühendislik alanlarında büyük ilerlemeler sağlayan veya mühendislik eğitimine yenilikçi yaklaşımlar geliştiren mühendisler akademi üyeliğine seçilebiliyor. Yeni NAE üyelerinin seçilmesi bir yıllık bir sürecin sonucunda gerçekleşiyor.

Özkan’ın araştırma alanları arasında, hidrokarbonların termal-katalitik ve eletro-katalitik manipülasyonları yer alıyor. Bu çalışma alanlarında tanınan bir isim olan Özkan’ın, hidrokarbon ve petrol kimyası alanında birçok ödülü bulunuyor. Ümit Özkan, 2023 yılında Kuzey Amerikan Kataliz Topluluğu Burwell Eğitim Ödülü ve 2017 yılında Amerikan Kimya Derneği (American Chemical Society-ACS) Enerji ve Yakıtlar Bölümü Henry H. Storch Ödülünü alan ilk kadın olmuştu.

 

NAE hakkında

1964 yılında kurulan NAE, mühendislik alanında özel, bağımsız, kar amacı gütmeyen ve öncü bir kurumdur. Kurum misyonunu, mühendislik ve teknolojiyi içeren konularda bağımsız danışmanlıklar yapmak ve ulusal düzeyde refahı ilerletmek, mühendislik mesleğini teşvik etmek ve mühendisliğin kamusal takdirini artırmak olarak tanımlıyor.

NAE’ye 2024 yılında seçilen yeni üyelerle ilgili ayrıntılı bilgi için https://www.nae.edu/312025/NAENewClass2024 sayfası ziyaret edilebilir.

Önceki İçerikLisans Araştırma Projeleri için başvurular başladı
Sonraki İçerikÖğrenciler sektörden uzmanlarla bir araya geliyor