Ana Sayfa Araştırma Prof. Dr. Bilge Demirköz Eisenhower Fellow’u olarak seçildi

Prof. Dr. Bilge Demirköz Eisenhower Fellow’u olarak seçildi

Eisenhower 2024 Küresel Programı Fellow’ları belirlendi.

ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Bilge Demirköz Eisenhower Fellow’u seçildi. Beş kıtadan, kariyerinin ortasındaki sıra dışı ve öncü 22 bilim insanı Eisenhower 2024 Küresel Programı için belirlendi. Program kapsamında seçilenler, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık altı haftalık yoğun bir seyahat programıyla kendi alanlarındaki uzmanlarla buluşacaklar.

Tıp, yapay zeka, girişimcilik, finans, uzay araştırmaları, ekonomi politikası, çevre koruma, şehir planlama, hayırseverlik, akademi ve sanat alanlarında çalışmalarını yürüten bu yılki ekip, yaklaşık 115 ülkede 2 bin 500’den fazla öncü bilim insanının yer aldığı dünya çapında bir ağın parçası olacak.

2024 Küresel Programı’na seçilen araştırmacılar, Nisan ayında ABD’ye gidecek ve daha sonra bu süreçte öğrendiklerini hayata geçirmek ve topluma katkı sağlayacak kişisel somut projelerini uygulamaya koymak üzere 16 Mayıs’ta kendi ülkelerine dönecekler. Programa seçilen her bir araştırmacı, kendi proje hedeflerine hizmet etmek üzere tasarlanmış ve özelleştirilmiş bir güzergah üzerinde seyahat edecek. Genellikle altı ila sekiz ABD şehrini ziyaret edecek olan araştırmacılar, kendi alanlarında pek çok uzmanla tanışacak.

Eisenhower Fellowships Başkanı ve ABD Savunma Eski Bakanı Robert M. Gates “Mevcut kabiliyetlerini daha da ilerletmelerine ve uluslararası bir anlayış geliştirmek adına yeni güven ilişkileri kurmalarına katkı sağlayacak bu dönüşümsel deneyim için seçilen yenilikçi öncü araştırmacıları ABD’de ağırlamayı heyecanla bekliyoruz” dedi.

Prof. Dr. Demirköz’ün araştırması

Derin uzay araştırmaları, parçacık dedektörü geliştirme ve yapay zeka konuları üzerinde çalışan Prof. Dr. Bilge Demirköz, yüksek enerjili kozmik ışınlardaki karanlık maddeyi incelemek için Uluslararası Uzay Merkezi’ndeki Alfa Manyetik Spektrometresini kullanan bir araştırma grubunun da liderliğini yürütüyor. Prof. Dr. Demirköz, 2024 Küresel Programı kapsamında, ABD’li araştırma ve geliştirme uzmanlarıyla bir araya gelerek Amerikalı bilim insanlarının teknolojik yenilikler ve kamu politikası önceliklerinin kesiştiği durumlarda hükümet bürokrasisiyle başa çıkma yöntemlerine dair bilgi edinmeyi amaçlıyor.

 

Eisenhower Fellowships Hakkında

1953 yılında kurulan ve ABD Başkanı Dwight D. Eisenhower’ın adını taşıyan Eisenhower Fellowship, tüm alanlarda kariyerlerinin ortasında olan öncü bilim insanlarını bir araya getirerek doğrudan diyalog yoluyla uluslararası anlayışı güçlendirmeyi ve daha barışçıl, refah ve adil bir dünyaya ulaşmayı amaçlıyor. Şimdiye kadar, 115 farklı ülkeden 2,500’ün üzerinde araştırmacı programdan yararlandı.

Önceki İçerikÖğrenciler sektörden uzmanlarla bir araya geliyor
Sonraki İçerikODTÜ’nün deprem bölgesi ziyaretlerindeki yeni durağı Hatay olacak