Orta Doğu Teknik Üniversitesi koordinatörlüğünde, Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mecit H. Öztop tarafından yürütülecek FunTomP (Functionalised Tomato Products) projesi; Ufuk2020 Programı kapsamında, Akdeniz’de tarım, gıda, tarım-gıda zinciri, su temalarında projeler destekleyen PRIMA Programı’nın 2020 Bölüm 1 (Section 1) Tarım Gıda Zinciri çağrısı başlığı altında desteklenecek.
Türkiye, Hırvatistan, Yunanistan, İtalya, Lübnan, Mısır, İspanya, Portekiz, Tunus’tan 16 partnerin yer alacağı, yaklaşık 2 milyon € bütçeli projede, Türkiye’den Ege Üniversitesi, TARLA (Ankara Üniversitesi), Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi akademik ortak; Assan Gıda ve SELUZ Esans ve Aroma da sanayi ortakları olarak yer alacak. ODTÜ ekibinde ise Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Hami Alpas, Prof. Dr. Behiç Mert, Prof. Dr. S. Gülüm Şümnü ve Kimya Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Süreyya Özcan Kabasakal görev yapacak.
FunTomP (Functionalised Tomato Products) projesi kapsamında; Akdeniz diyetinin vazgeçilmez gıdaları olan domates ve zeytin birleştirilerek farklı formlarda ürünlerin elde edilmesi hedefleniyor. Domates suyu, sosu, tozu, pestili ve atıştırmalık ürünler elde edilecek projede; ürünler, bir atık olan şeker pancarı yaprağından elde edilecek proteinlerle zenginleştirilecek. Süreçte elde edilen tüm atıklardan maksimum geri kazanım sağlanması amacıyla biyoaktif bileşenlerin de üretilmesi amaçlanıyor. Ürünlerin üretim sürecinde yenilikçi teknolojiler kullanılacak ve elde edilen proteinler için de ileri karakterizasyon çalışmaları yapılacak.