Ana Sayfa Etkinlik Prof. Dr. Mustafa Parlar ölümünün 43’üncü yılında anıldı

Prof. Dr. Mustafa Parlar ölümünün 43’üncü yılında anıldı

ODTÜ Parlar Vakfı, Prof. Dr. Mustafa Parlar’ın ölümünün 43’üncü yıl dönümünde anma töreni düzenledi. Anma töreni Prof. Dr. Parlar’ın ODTÜ’deki anıtı başında başladı. Tören kapsamında söyleşi ve belgesel film gösterimi yapıldı.

ODTÜ Mühendislik Fakültesi’nin kurucu dekanı Prof. Dr. Mustafa Parlar’ın ölümünün 43’üncü yıl dönümünde Parlar Vakfı üyeleri, ODTÜ mezunları ve öğretim elemanlarının katıldığı, ODTÜ Parlar Vakfı tarafından düzenlenen anma töreni Prof. Dr. Parlar’ın ODTÜ’deki anıtında başladı. Parlar’ın anıtı başına Parlar Vakfı ve ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekanlığı adına çelenk bırakıldı.

Uysal: “Parlar hocamızın anıları bizler tarafından yaşatılıyor”

Anıt başında yaptığı konuşmada, Parlar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Elif Uysal, Mustafa Parlar’ın vefatının ardından Hüseyin Arıbul’un yazdığı “Vefat İlanı” yazısından alıntılayarak Parlar için “Üniversite endüstri ilişkilerini başlatıcısı, ODTÜ kurucusu, ülkemizin elektrik ve elektronik endüstrisinde dışa bağımlılığını ortadan kaldıran, imalat ruhunun aşılayıcısı” ifadelerini kullandı. Uysal’ın konuşmasının ardından toplu fotoğraf çekildi. Ardından etkinlik, Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Sevim Tan Amfisi’nde devam etti.

Etkinliğin Sevim Tan Amfisi’ndeki bölümünde Prof. Dr. Elif Uysal, “Parlar hocamızın ölümünün 43’üncü yıl dönümünde de bir araya geldik. Bu mühendislik fakültesini kuran ve ilk temelleri atan Parlar hocamızın anıları bizler tarafından yaşatılıyor” dedi.

Ulusoy: “Görevimiz öğrencilerimiz için sağlıklı eğitim ve araştırma ortamları kurmaktır”

Prof. Dr. Uysal’ın konuşmasının ardından ODTÜ Elektrik – Elektronik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlkay Ulusoy sözü devraldı. Prof. Dr. Ulusoy, Parlar hakkında “Parlar hocamız üniversitemizin bugünkü halini almasında katkıda bulunuyor. Hocamız iyi ki doğmuş, ODTÜ’lü olmuş” ifadelerini kullandı. Ulusoy, öğrenciler için sağlıklı eğitim ve araştırma ortamları kurmayı görev edindiklerini söyleyerek “Şimdi bize düşen bu zihniyeti yaşatmak ve geleceğe taşınmasını sağlamak. Görevimiz, öğrencilerimiz için sağlıklı eğitim ve araştırma ortamları kurmak ve onlara iyi örnek olmaktır” dedi.

Ulusoy’un konuşmasının ardından Mustafa Parlar’ın hayatını konu alan belgesel film gösterimi yapıldı. Etkinlik, Prof. Dr. Bilgin Kaftanoğlu, Elektrik Elektronik Bölümü’nden Prof. Dr. Bülent Ertan ve Elektrik ve Elektronik Bölümü 1963 mezunu Hüseyin Arıbul’un konuşmalarıyla devam etti.

“Gençleri destekleyen ödüllerin arttırılması amacımız”

Tören kapsamında, 2023 yılı Parlar Ödüllerini kazananlar da açıklandı. Prof. Dr, Elif Uysal, Mustafa Parlar’ın anısına verilen ödüllere bu yıl bir yenisinin daha eklendiğini belirtti. Gençleri ve insan kaynağını destekleyen ödüllerin arttırılmasının amaçlandığını ifade eden Prof. Dr. Uysal “Ufuk ve Güngör Gündüz Konferans Seyahati Ödülleri’nin ilki bu yıl verilecek. Biyoloji ve kimya alanında birer doktora öğrencisinin yurtdışında prestijli bir konferansa gitmeleri için bu ödül düşünüldü” dedi.

Uysal ayrıca, 2023 Parlar Ödüllerinden Hizmet Ödülü’nü alan Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mübeccel Demirekler’in 13 Aralık’ta vefat etmesi üzerine “Mübeccel hocamız geçen hafta vefat etti. Hocamızın aramızdan ayrılmasının üzüntüsünü yaşıyoruz” dedi.

2023 yılı Parlar Ödüllerinin sahipleri şöyle:

Hizmet Ödülü

Prof. Dr. Mübeccel Demirekler- Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü

Araştırma Teşvik Ödülü 

Prof. Dr. Göktuğ Karpat- İzmir Ekonomi Üniversitesi, Fizik Bölümü

Doç. Dr. Sündüs Erbaş Çakmak- Necmettin Erbakan Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

Doç. Dr. Mert Gür- İstanbul Teknik Üniversitesi, Makina Mühendisliği Bölümü

Doç. Dr. Saniye Söylemez- Necmettin Erbakan Üniversitesi, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Acar- Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Biyolojik Bilimler Bölümü

Dr. Öğr. Üyesi Hamdi Dibeklioğlu- Bilkent Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Dr. Öğr. Üyesi Eren Günseli- Sabancı Üniversitesi, Psikoloji Bölümü

Dr. Öğr. Üyesi Onur Özcan- Bilkent Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölümü

ODTÜ Yılın Eğitimcisi Ödülü

Doç. Dr. Erkan Er- Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

Doç. Dr. Süleyman Kürşat Çınar- Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü

Doç. Dr. Mehmetcik Pamuk- Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Matematik Bölümü

 

ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Ödülleri Hakkında

ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Ödülleri seçkin bilim insanlarının ve uygulamacıların, tüm bilim alanlarındaki araştırma ve uygulama çalışmaları ile hizmetlerini değerlendirmek, yetkinliklerini belgeleyerek çalışmalarına güç katmak ve yetişmekte olan kuşakları özendirmek amacıyla veriliyor.

Önceki İçerikAdımODTÜ Lisans Araştırmaları Günü’nün bu yıl 6’ncısı düzenleniyor
Sonraki İçerikAraştırmanı Anlat yarışması sonuçlandı