Ana Sayfa Ödül ODTÜ Makina ve İnovasyon Topluluğu’na Avrupa Rover Mücadelesi 2020’de “En iyi bilim...

ODTÜ Makina ve İnovasyon Topluluğu’na Avrupa Rover Mücadelesi 2020’de “En iyi bilim insanları” özel ödülü

METU ROVER projesi; Avrupa’nın en prestijli uzay ve robotik yarışması olan, Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agency – ESA) tarafından desteklenen European Rover Challenge 2020’de “Best Scientists” özel ödülünü almaya hak kazandı.

ODTÜ Makina ve İnovasyon Topluluğu bünyesinde faaliyetlerini sürdüren, farklı bölümlerden 29 öğrencinin yer aldığı METU ROVER projesi; Avrupa’nın en prestijli uzay ve robotik yarışması olan, Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agency – ESA) tarafından desteklenen European Rover Challenge 2020’de “Best Scientists” özel ödülünü almaya hak kazandı. METU ROVER; Polonya’da gerçekleşen, uluslararası 33 takımın finalde yer aldığı yarışmada, genel sıralamada ise 4. oldu.

Makina ve İnovasyon Topluluğu’nun iki yıl boyunca çalışmalarına devam ederek ilk kez bu yıl katıldıkları yarışma; pandemi nedeniyle normalden farklı bir formatta gerçekleşti. Takımlar; Polonya’da Mars esas alınarak hazırlanmış bir yarışma alanında komite tarafından sağlanan bir keşif aracını kendi ülkelerinden kontrol ettiler.

Yarışmacıların gerçekleştirmeleri beklenen dört ana görevden ilki; Bilim Görevi (Science Task) idi. Takımlara yarışma öncesinde alandan drone ile çekilmiş görüntüler ve alanın dijital yükselti haritası iletildi. Yarışmacıların, verilen model ve fotoğraflarla, alandaki jeomorfolojik ve jeolojik yapıları araştırarak bu yapıların özelliklerini, görece yaşlarını ve nasıl oluştuklarını içeren bir araştırma raporu oluşturmaları istendi. Bu araştırma raporundaki bulguları, yarışma esnasında keşif aracını kullanarak alanda yapacakları gözlem ve çekecekleri fotoğraflarla desteklemeleri beklendi. Navigasyon görevinde (Navigation Task) ise; yarışmacılardan, kendi algoritmalarını geliştirip yazılımlarını araca aktararak aracın haritada belirlenen noktalara otonom hareketini sağlamaları; sürerlik görevinde (Maintenance Task), bir panelde robot kol ile uzaktan kontrolle operasyon yapmaları; sunum görevinde (Presentation Task) proje sürecini ve detaylarını jüriye sunmaları talep edildi.

METU Rover projesi ile ODTÜ Makina ve İnovasyon Topluluğu hakkında detaylı bilgi için aşağıda yer alan linkler ziyaret edilebilir:

METU ROVER Instagram adresi: instagram.com/meturover

ODTÜ Makina ve İnovasyon Topluluğu Instagram adresi: instagram.com/metumech

Proje internet sitesi: www.meturover.com

Önceki İçerikODTÜ ve TÜBİTAK ev sahipliğinde, Ufuk 2020 Black Sea CONNECT projesi Karadeniz Stratejik Araştırma ve Yenilik Gündemi çevrim içi çalıştayı gerçekleştirildi
Sonraki İçerikEkonomi bölümü mezunumuz “Küresel Lisans Öğrencisi Ödülleri” yarışmasında, “Yüksek Övgüye Değer Adaylar” listesine giren ilk Türk öğrenci oldu