Ana Sayfa Mezun ODTÜ’lüler dünyanın her yerinde

ODTÜ’lüler dünyanın her yerinde

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, ilk mezunlarını verdiği 1960 yılından bu yana 150 bine yakın mezunuyla hem iş dünyasına hem de bilim dünyasına katkı sağlamaya devam ediyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, ilk mezunlarını verdiği 1960 yılından bu yana 150 bine yakın mezunuyla hem iş dünyasına hem de bilim dünyasına katkı sağlamaya devam ediyor. Profesyonel bir sosyal medya platformu olan LinkedIn’e üye yaklaşık 125 bin ODTÜ mezununun platformda yer alan bilgilerine göre, her beş ODTÜ mezunundan biri yurt dışında yaşıyor. ODTÜ’lüler dünyanın en beğenilen küresel şirketlerinin yanı sıra, en çok aranan mesleklerin çoğunda da yoğun bir biçimde yer alıyor.

Amerika ve Avrupa ilk sırada

Yurt dışındaki ODTÜ mezunlarına bakıldığında, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 8 bin, Kanada’da ise yaklaşık 1500 mezun olmak üzere Kuzey Amerika ilk sırada yer alıyor. İş yaşamını ABD’de sürdüren ODTÜ mezunlarının en çok sayıda bulunduğu firmalar arasında Google, Amazon, Microsoft, Intel ve Apple yer alıyor. İş yaşamını Kanada’da sürdüren mezunların çalıştıkları kurumlarda ise üniversiteler öne çıkıyor. Kanada’daki ODTÜ mezunları en çok University of Alberta, University of Ottawa, Queen’s University ve University of Toronto’da görev yapıyor.

Türkiye dışındaki Avrupa ülkelerinde çalışan ODTÜ mezunlarına bakıldığında, Avrupa’nın tüm ülkelerinde toplam yaklaşık 10 bin kişinin bulunduğu görülüyor. Avrupa ülkeleri arasında, Almanya’da 3 binden fazla, İngiltere ve Hollanda’nın her birinde ise 2 binden fazla ODTÜ mezunu yaşamını sürdürüyor. Avrupa’daki ODTÜ mezunları, elektronikten üretime, enerjiden e-ticarete, bankacılıktan akademiye farklı alanlardaki kuruluşlarda çalışmalarını sürdürüyor. ODTÜ mezunlarının Avrupa’da en çok sayıda çalıştığı kuruluşlar arasında, Hollanda merkezli küresel çip üreticisi ASML ilk sırada yer alırken, onu Philips, Booking.com, Bosch ve Amazon izliyor. Avrupa’daki üniversitelerde görev yapan ODTÜ mezunları ele alındığında ise, Eindhoven University of Technology, Technische Universiteit Delft, RWTH Aachen University, Technical University of Munich ve University of Bath öne çıkıyor.

Türkiye’deki ODTÜ mezunlarının en çok görev yaptığı kuruluşlar sıralandığında, ilk sırada Aselsan yer alırken, onu Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Roketsan ve Arçelik Global takip ediyor. Türkiye’de akademik hayatlarına devam eden ODTÜ’lüler, Türkiye’deki tüm üniversitelerde bulunmakla birlikte en çok yine Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde akademik personel olarak görev alıyor.

Küresel şirketlerde çok sayıda ODTÜ’lü çalışıyor

Microsoft, IBM, Amazon, Google, General Electric, Intel, Apple ve Meta ODTÜ mezunlarının en çok çalıştıkları küresel şirketleri oluşturuyor. Diğer taraftan Fortune Dergisi’nin yaptığı “2022 yılında çalışılabilecek en iyi firmalar” listesinde yer alan ilk 10 şirketin 6’sında da ODTÜ mezunları görev yapıyor. Bu şirketler Accenture, Cisco Systems, Salesforce, American Express, Nvidia, Capital One Financial olurken, bu şirketlerin Türkiye dışındaki ofislerinde çalışan ODTÜ mezunu sayısının, Türkiye’deki ofislerinde görev yapan mezunların iki katından daha fazla olması dikkat çekiyor. Aynı derginin yaptığı sıralamaya göre, “Dünyanın en beğenilen şirketleri” listesinde yer alan ilk on firmanın tamamında ODTÜ mezunları bulunuyor. Bu şirketler ODTÜ mezunu çalışanlarına göre sıralandığında Microsoft, Amazon, Pfizer, Apple, JPMorgan Chase, Walt Disney, Starbucks, Netflix, Berkshire Hathaway ve Alphabet şeklinde bir sıralama ortaya çıkıyor.

En çok talep gören mesleklerde de pek çok ODTÜ’lü var

Business Insider’a göre 2022 yılında en çok talep gören ilk on meslekten 9’unda yine çok sayıda ODTÜ’lü çalışıyor. LinkedIn verilerine göre, sağlık alanıyla bağlantılı “Davranışçı Sağlık Teknisyenliği” alanında çalışan ODTÜ mezunu bulunmazken, ODTÜ’lülerin 842’si Veri Bilimcisi, 440’ı Robotik Mühendisi, 396’sı hem arka taraf hem de ön tarafla ilgili çalışmalar yürüten (Full Stack) Yazılım Mühendisi ve Siber Güvenlik Uzmanı, 365’i ise Satış Geliştirme Temsilcisi olarak görev yapıyor. Listedeki diğer meslekler olan Bulut mühendisi, JavaScript Geliştiricisi, Müşteri Başarı Uzmanı ve Yapay Zeka Uzmanı alanlarının her birinde de ODTÜ mezunları yer alıyor.

Önceki İçerikDr. Öğr. Üyesi Ahmet Acar’a Aydın Doğan Vakfı Moleküler Biyoloji ve Genetik Araştırma Ödülü
Sonraki İçerikODTÜ, Doç. Dr. Mecit Halil Öztop’un SuChAQuality başlıklı H2020-MSCA RISE projesinde koordinatör oldu